Sjuk sjukvård som måste bli frisk vård

akutvård

Söndagen den 21 augusti 2016 ca kl 19.00 skar en kvinna, tysk medborgare på besök hos boende i Strömstad, upp knäet när hon badade i Båtviken i Strömstad.
Efter besök hos en läkare boende i området fick hon rådet att uppsöka akutmottagning för att få såret sytt.

I Strömstad finns vid 19.00 tiden en söndagskväll inte någon vård att få. Allt är stängt då det endast erbjuds vård vardagar mellan 08.00 till 17.00. Fram till och med 31 augusti finns dock en nattjour som har öppet mellan 22.00 till 08.00, men mer om senare.
Därvid började bilfärd mot Närhälsans vård/jour i Tanumshede.

Vid 20.00 tiden parkerade vi utanför en låst dörr i Tanumshede. En skylt på svenska, inte med anvisning på något annat språk, talade om att centralen i Tanumshede stängde kl 16.00. Hänvisning gavs till akut/jour i Uddevalla.

Fortsatt bilresa och ca 21.00 var vi framme vid en mörklagd och stängd sjukhusbyggnad i Uddevalla. På en skylt, ånyo bara på svenska, på dörren till gamla akutmottagningen gavs uppgiften att jouren i Uddevalla kunde hittas, är placerad, på Södergatan 11 i Centrum av Uddevalla. Som tur var är bilen utrustad med GPS så efter ytterligare 5 – 10 minuter parkerade vi utanför Närhälsans lokaler på Södergatan. Och vad vi finner vi där. Stängt mellan kl 19.00 – 22.00.

Med detta besked från anslaget på dörren beslutade vi oss för att åka till NÄL i Trollhättan. En resa från Strömstad på ca 130 km.
Vid 21.30 tiden anländer vi till Akutmottagningen på Näl. Där tager man en nummerlapp i receptionen, sitter ned och väntar, blir ”uppropad”, nummerlappen, anmäler sitt ärende och blir inskriven.

Bilen står nu utanför ingången och måste parkeras på parkeringsplatsen. Dock fungerar inte betalautomaten utanför akutmottagningen. Flera besökare ringer felanmälan angående automaten och alla får beskedet att leta upp annan automat, för betala måste man. Efter en promenad till och förbi huvudentrén på Näl hittar vi 2 automater utan belysning under ett eller flera träd. Den ena blinkar rött och den andra blinkar grönt. Dock nattsvart och utan ficklampa uppstår klara problem med att kunna stoppa in betalkort och läsa anvisningarna för betalning. Ånyo är anvisningarna endast på svenska.
När betalningen efter ca ½ timme är avklarade, fortsatt väntan i receptionen på akutmottagningen.

Vid ca 22.30 tiden får vi komma in på ett undersökningsrum. Sköterskan kan konstatera att såret måste sys. Efter omläggning/hoptejpning får vi besked om att vi kanske måste vänta hela natten och behandling kunde troligen ske först på måndag morgon. Anledningen var att akuten var full med patienter och det var endast 2 tjänstgörande läkare.
På hela upptagningsområdet, från Strömstad i norr ner till Trollhättan/Vänersborg finns således endast en öppen akutmottagning och på denna tjänstgör bara 2 läkare.
Akutmottagningen på NÄL är av senaste modell, relativt nybyggd och stor med uppskattningsvis ca 100 st undersökningsrum mm. Där arbetar en söndagsnatt, när allt annat är stängt, 2 läkare.

Med anledning av beskedet att vi kunde få vänta hela natten bad vi sjuksköterskan ringa till jouren i Uddevalla då denna öppnade kl 22.00.
Först kom hon inte fram på telefon varvid hon ringde ytterligare ett samtal där hon frågande om de glömt att koppla in telefonen i Uddevalla när de öppnade. Därefter lyckades hon få tala med någon i Uddevalla och när hon redogjort för vad som behövdes göras fick hon ett nekande svar, de kunde inte sy ihop såret i Uddevalla.
När vi berättade att vi var från Strömstad kommenterades den hittillsvarande nattjouren i Strömstad av personal på NÄL att den var känd för att vara oduglig.
Under tiden i väntrummet på kirurgen på NÄL fick vi kontakt med ett par som också väntade, klockan var nu ca 23.00, som uppmanade oss att åka till Bäckefors.

Efter att ha fått telefonnumret till jouren i Bäckefors ringde vi dit. Där svarade en dam omgående och gav oss besked att där skulle de ta emot oss omgående och att de hade läkare som kunde sy såret.
Så in i bilen och iväg till Bäckefors dit vi anlände mellan 23.30 och 23.45. Inskrivning och direkt in på ett undersökningsrum. Klockan 00.30 var allt avklarat. Patienten hoppsydd och in i bilen igen.

Klockan 02.00 var vi tillbaka i Strömstad, efter bilresa på ca 300 km en söndagskväll/natt i Bohuslän/Dalsland och med olika besök framför låsta dörrar med hänvisningsskyltar på svenska, så hade det lyckats, att få hjälp med behandling.
Det måste vara ett grundläggande systemfel  i vården när ett helt landskap, Bohuslän, saknar kvälls/nattjour som beskrivits ovan, och människor i behov av akutvård måste tillbringa närmare 7 timmar på kväll/natt med att åka runt ca 300 km för att bli tex bli ihopsydd. Läkaren sydde 8 stygn. Är man dessutom utlänning och inte kan svenska måste situationen för turistlandskapet Bohuslän vara fullständigt hopplös. Det är verkligen marknadsföring av besöksnäring/besöksdestination det!!

Strömstad 2016-08-22
Anders Ekström, en som var med på åkturen

pissed off

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Sjuk sjukvård som måste bli frisk vård

 1. soreneriksson skriver:

  Jag kan personligen bekräfta det omöjliga i hela den situation som nu gäller.
  Efter att ha skickats till NÄL en söndagsförmiddag för att få gjort en ultraljudsundersökning och suttit i väntrummet 8 timmar får jag till slut det fantastiska svaret -Vi gör inga ultraljudsundersökningar på söndagar, du får komma tillbaka i morgon.
  Jaha, svarade jag, kan jag då be att få en tid. Nej, det kan du inte få, du får räkna med att vänta. I helvete jag gör, sade jag, ge mig nu en tid, oavsett när det blir på dygnet, så kommer jag tillbaka. Då, minsann fick jag en tid och när jag kom till mottagningen på måndagen behövde jag inte vänta i mer en 10 minuter. Det går alltså, om man bara vill.

 2. Förtvivlad strömstadsbo skriver:

  Vi visste att det var illa, men att det var SÅ ILLA det visste vi inte.
  Frågan är om ens våra politiker har en aning om hur illa ställt det är vid vissa tider på dygnet. Och värre blir det efter den 31 augusti.

 3. E Andersson skriver:

  VIDRIGT!

 4. Sven Moosberg skriver:

  Detta är den faktiska situationen. Den situation, som ledande regionpolitiker kommenterade, skulle bli bättre för Strömstad och flera kommuner. Tacka fan för att vi blir förbannade på dessa verklighetsfrånvarande politiker, som helst ser till att inte såga av den gren de själva sitter på. Eländet måste få ett slut! Men inte! Hellre bygger man ut trädgårdar för 350 miljoner och kom inte och skriv att det är en annan plånbok!! Det är våra skattepengar och ingenting annat. Stäng regionlekstugan och gör något vettigt för skattebetalarna!

 5. Seaserpent skriver:

  När jag ser på Bäckefors sida på hos Närhälsan så noterar jag att dom har öppet 7 dagar i veckan 16:30-08:00 på jouren, där man kan träffa sjuksköterska och vid behov läkare, dom ser gärna att man ringer först för att korta väntetiden.
  Om allt annat är stängt så är det närmare dit än till NÄL.

 6. Tove Tengesdal skriver:

  I Strömstad tycker politikerna att cykelväger för 3 miljoner är viktigare än jourverksamheten. Ett vansinnigt beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *