Stillestånd!?

Har ledningen för våra bolag gett upp?

Det ena projektet efter det andra skrotas, läggs på is eller senareläggs.
Inget av allt det som presenterats under de senaste åren verkar kunna genomföras inom anständig tid.


Exemplen är, dessvärre, många och illavarslande
Kv. Magistern: Inga problem enligt Wallo, många utländska företag ville bygga.
Norrkärr: Positivt förhandsbesked men inget bygge. Skyller på slopade bidrag.
Sydkoster 1: Storstilade planer vid affären, sedan dödstyst.
Sydkoster 2: Vackra ord om bygge vid Filjestadsvägen därefter intet nytt.
Rådhusberget: Wallotankar om fler än 500 lägenheter, kastat i papperskorgen.
Crawfordfastigheten: Beslut 2018 om multikök, nu besked, inget klart innan 2022.

Det enda påtagliga som skett under senare tid är köpet av Crawfordfastigheten. Men den affären genomfördes efter att dåvarande ordförande i fullmäktige, Peter Heie, duperat ledamöterna att tro att det förelåg handlingar som inte fanns i verkligheten. Jag börjar alltmer luta åt åsikten att bolagets VD gjorde detsamma när han föredrog ärendet för sin styrelse. Han kan inte, för styrelsen, ha redovisat handlingar som inte existerade.

Man kan tycka vad man vill om företagsledningen i våra bolag, men någon särskild handlingskraft kan man inte beskylla den för.
Betecknande för de senaste åren är att det ena storstilade projektet efter det andra presenteras men när det kommer till genomförande låter det helt annorlunda.

Privata bolag bygger överallt men Strömstadsbyggen kan inte bygga eftersom det inte dök upp något villigt utländskt byggbolag eller att man inte fick extrapengar från kommunen eller att statens ändrat bidragsreglerna eller att byggmarknaden förändrats eller att kommunen ville ha för mycket betalt för marken eller att parkeringsnormen är för tuff eller………
Svårigheterna staplas på varandra, men man kan inte bortse ifrån att en orsak kan vara att bolagsledningen brister i förmåga att hantera svårigheter. Man gör det lätt för sig genom att skylla sina egna tillkortakommanden på andra.
Ägarna till bolag inom den privata sektorn är noga med att det egna företaget har en ledning som producerar, visar handlingskraft och är flexibla nog att anpassa sig till den situation som gäller för stunden. Bolagsledningar som inte lever upp till dessa kriterier byts obönhörligen ut. Det borde inte vara någon skillnad om bolaget råkar ägas av en kommun.
Det ankommer naturligtvis också på styrelsen att se till att bolaget drivs enligt ägardirektiven och att den exekutiva ledningen jobbar utifrån styrelsens beslut.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *