Tillvarata kulturarvet!

Strömstad har en tradition grundad på stenindustri, sjöfart och fiske.
Sysselsättningar som levt under lång tid och delvis fortfarande lever.

För att tydliggöra arvet efter alla som jobbat och slitit i dessa näringar kunde man kanske inbilla sig att de som satt sig i sinnet att ”sätta Strömstad på kartan” tog upp några av dessa teman när de ”förskönar” staden.
Alls icke så.
Istället för att ta till vara granitens outslitlighet förgyller man centrum med asfalt och den marina traditionen låter man få sitt uttryck i ett plastschabrak med hål i form av ett hjärta inbakat.

Saknar dessa förståsigpåare all känsla för arv och tradition eller är de så infamt korkade att de tror att historien går att förtränga.
Till råga på allt förstår man inte medborgarnas upprördhet utan anser att dem som vill att traditioner skall bevaras inte är något annat än bakåtsträvare.
Nej minsann, med nya friska grepp skall Strömstad marknadsföras och det sker bäst genom att inte ägna det historiska arvet en tanke.

Det var nära att man till och med ödelade Oscarsplatsen, den enda centrala plats där stenindustrins vedermödor visas upp. Att bara komma på tanken att tillåta ett sådant övergrepp borde diskvalificera förslagsställarna för all framtid.

Men schabraket på Plagen skall applåderas och visa vad Strömstad står för.
Ett plastankare med ett hål format som ett hjärta, man tar sig för pannan.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Tillvarata kulturarvet!

  1. Kerstin skriver:

    Håller med till 100%!

  2. Förbannad sjöbuse skriver:

    Om man nu skall jämföra ankare så förtjänas det att påpekas att plastankaret, förutom att vara ett enkelt plagiat av liknande ankaren som man ser på t-shirts och tröjor från andra orter, dessutom har en amatörmässig utformning. Finessen med att man smidde ankaren förr var att de bägge krokarna måste vara oerhört starka för att hålla vikten av ett stort skepp. Den som ritat plastankaret har aldrig varit på sjön. Att borra ut ett sött litet hjärta just där styrkan i ett ankare måste finnas tyder på att en skrivbordsbunden reklambyrånisse från Norrlands inland har varit framme. Skänk eländet till något tivoli. Måla upp det i skärt och ljusblått så passar det säkert bra på någon karusell eller liknande.

  3. Lars Georgsson skriver:

    Håller verkligen med Sören. Historielöshet har tydligen blivit en dygd tillsammans med en osund förkärlek för asfalt på allt som går att asfaltera. Kan inte historieföreningen och Ulf Hansson på museet och vår egen historiker Bosse Magnusson tillfrågas om synpunkter när man planlägger projekt som förringar vår lokala historia? Hela den här historien med platsvarumärket är lika amatörmässigt skött som när den förra turistchefen klampade in på Jokkmokks samemarknad och bjöd på räkor. Eller myntade begreppet ”Det skall kosta att åka till Koster”. Denna slogan försvann fort. Jag hoppas att samma sak händer med den pekoralistiska text som finns på alla nya flaggor som ersatt flaggan med kommunvapnet. Personligen har jag inget emot förändringar, men jag är allergisk mot försämringar som marknadsförs som förbättringar och dessutom utvärderas av samma personer som varit inblandade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *