Den OFANTLIGA sektorn

Ingen person i förvaltningen är viktigare än jag!

Kommunen är Strömstads största arbetsgivare.

Varje år blir det, när budgeten skall jobbas fram, ett kattrakande om pengarna och varje förvaltning gör vad man kan för att framhäva sin egen nödvändighet.
”Skall det sparas får det ske någon annan stans, inte i vår förvaltning”.

Men när man, detta till trots, ändå måste uppvisa lite lojalitet och tvingas spara händer det inte sällan att man med stora ord berättar vilket elände sparandet kommer att resultera i.
Servicen blir sämre, medborgarnas rättmätiga krav kan inte uppfyllas och vissa lagar klarar man heller inte att leva upp till.

I en sådant läge förväntar man sig att ledningen skulle sätta sig ned och djupanalysera det egna uppdraget. Har vi rätt personal, sysslar alla i personalen med viktiga uppgifter, är vi effektiva i vår handläggning eller låter vi den enskilde tjänstemannen själv bestämma hur lång tid ett ärende får ta.

När så kraven kommer att personalstyrkan måste reduceras händer inte sällan något mycket märkligt. Istället för att plocka bort personal som sysselsätts med arbetsuppgifter som inte är helt nödvändiga, t.ex. strateger, informatörer eller kommunikatörer eller liknande skickar man hellre iväg den lägst avlönade personalen, t.ex. lokalvårdare eller kanske växeltelefonister.
Det förekommer aldrig att man sågar av den gren man själv sitter på eftersom de egna arbetsuppgifterna är så viktiga att kommunen inte skulle överleva om jag tvingades bort.

För kommunstyrelsen gäller att tillse att kärnverksamheten fungerar så bra som möjligt.
Först sedan den uppgiften klarats av kan man överväga om andra, mindre viktiga, sysselsättningar skall bibehållas eller skapas inom den kommunala sektorn.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *