Dags att ompröva vision 2030!?

De senaste befolkningssiffrorna manar till eftertanke.

Den gamla majoritetens överoptimistiska prognoser om 16.000 invånare år 2030 skalades senare ner till 15.000, men inte ens den siffran är längre särskilt realistisk.

För att uppnå siffran 15.000 invånare 2030 krävs ett nettotillskott på ca 175 personer per år vilket inte är sannolikt. För att nå den gamla majoritetens önskedrömmar krävs ett nettotillskott på ytterligare 100 personer. Varje år.

Därför borde man se lite nyktrare på situationen och justera ner ambitionerna en aning.
Vi blir sannolikt inte så många som man tidigare trott och av det följer att andra viktiga områden också måste ses över. Bostadssituationen inte minst.

Att ens komma i närheten av befolkningsprognosen kräver dessutom en helt annan satsning på arbetsmarknaden. Med en ständigt ökad E-handel bör man förbereda sig på att utsatta branscher kan komma att tvingas reducera personal. De tunga delarna i det lokala handelsutbudet, livsmedel, godis och sprit får nog anses sakna behov av ytterligare anställda.
Därmed sagt att en befolkningsökning som ens kommer i närheten av prognosen kräver andra sysselsättningar än dem som erbjuds inom handeln.

Det gäller även att hålla ögonen öppna för hur demografin förändras och vilka kategorier människor som flyttar in respektive flyttar ut.
Om fler barnfamiljer flyttar ut än in minskar trycket på skolverksamheten och omvänt om flyttströmmen går andra vägen.
Sak samma med seniormedborgare, inflyttning respektive utflyttning påverkar i hög grad omsorgsverksamheten.

När näringslivsstrategin för kommunen diskuterades vid ett symposium i mars noterades, bland annat, följande:
Stabil inflyttning, relativt höga födelsetal, god sysselsättning, hög byggtakt och omsättningsökningar inom näringslivet är exempel på en positiv lokal utveckling.
(Citatet hämtat från kommunens hemsida)

Är det inte underligt hur snabbt allt kan förändras.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *