Kommer vi att ha råd med Canning?

Kommunen är redan mycket högt belånad och efter det senaste årens pengarrullning till reningsverk, färjeramp och hamnombyggnad i Myren har inget förbättrats, tvärt om.

Att i det läget ge sig in i ett Canningäventyr riskerar att bli ett vågspel som kan knäcka ekonomin totalt.
Man har heller inte kunnat visa att det finns behov av alla de bostadsrätter Riksbyggen vill bygga och därför ser jag framför mig stora problem med utbyggnadstakten. Ingen skall tro att Riksbyggen bygger lägenheter man inte kan sälja.

I avtalet mellan kommunen och Riksbyggen stipuleras att kommunen skall göra stora insatser vad avser infrastrukturen, alltså bana väg för byggnationen. Riksbyggen, å sin sida behöver inte betala för den mark man vill bebygga förrän man beslutas sig för att verkligen bygga.
Det kan komma betyda att kommunen får göra mycket stora investeringar för att sedan tvingas vänta länge på att Riksbyggen gör några delbetalningar.

När befolkningsutvecklingen ser ut som den gör, kopplat till svårigheten att sälja bostadsrätter, är frågan om man inte borde låta Canningprojektet vila tillsvidare.
En ytterligare våldsam belåning kan komma att kosta kommunen så mycket att man inte har råd med kärnverksamheten.

Istället för att gräva ner miljoner i Canning borde man kraftsamla på Rådhusberget och se till att man där bygger hyresrätter i en takt som motsvarar efterfrågan.

Detta kanske kan var en lämplig utformning på nya hyresrätter på Rådhusberget

Under tiden borde den politiska ledningen se till att det görs en analys av bostadskön så att man får veta det verkliga behovet.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *