Kommer vi att ha råd med Canning?

Kommunen är redan mycket högt belånad och efter det senaste årens pengarrullning till reningsverk, färjeramp och hamnombyggnad i Myren har inget förbättrats, tvärt om.

Att i det läget ge sig in i ett Canningäventyr riskerar att bli ett vågspel som kan knäcka ekonomin totalt.
Man har heller inte kunnat visa att det finns behov av alla de bostadsrätter Riksbyggen vill bygga och därför ser jag framför mig stora problem med utbyggnadstakten. Ingen skall tro att Riksbyggen bygger lägenheter man inte kan sälja.

I avtalet mellan kommunen och Riksbyggen stipuleras att kommunen skall göra stora insatser vad avser infrastrukturen, alltså bana väg för byggnationen. Riksbyggen, å sin sida behöver inte betala för den mark man vill bebygga förrän man beslutas sig för att verkligen bygga.
Det kan komma betyda att kommunen får göra mycket stora investeringar för att sedan tvingas vänta länge på att Riksbyggen gör några delbetalningar.

När befolkningsutvecklingen ser ut som den gör, kopplat till svårigheten att sälja bostadsrätter, är frågan om man inte borde låta Canningprojektet vila tillsvidare.
En ytterligare våldsam belåning kan komma att kosta kommunen så mycket att man inte har råd med kärnverksamheten.

Istället för att gräva ner miljoner i Canning borde man kraftsamla på Rådhusberget och se till att man där bygger hyresrätter i en takt som motsvarar efterfrågan.

Detta kanske kan var en lämplig utformning på nya hyresrätter på Rådhusberget

Under tiden borde den politiska ledningen se till att det görs en analys av bostadskön så att man får veta det verkliga behovet.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på Kommer vi att ha råd med Canning?

 1. Jan Wogel skriver:

  Svaret på rubrikens fråga är nej!
  Varför spendera hundratals miljoner av skattepengar på något som man klarar sig bättre utan?

 2. Byggsakkunnig skriver:

  Det är väl alldeles förbannat konstigt att det inte går att få fram en vettig undersökning av tomtkön. Den ena siffran dystrare än den andra surrar i luften när behovet av bostäder diskuteras men ingen tycks veta. Allt är bara spekulationer och det är inget bra underlag för bostadsplaneringen på sikt. Vet man inte behovet vet man heller inte vad som behöver byggas, eller var det skall byggas.
  Den gamla majoriteten räknade gruvligt fel både när det gäller befolkningsutvecklingen och bostadsproduktionen och i båda fallen använda man sig av gissningar.
  Gör inte om samma tabbe en gång till.

 3. Sten Hallgren skriver:

  Ju fortare vi kommer ur det upplägg som hrr Dafteryd och Bivrin var ansvariga för när det gäller Canning, desto bättre. Vi lägger ut ofattbara pengar på att spränga bort Röberget och ordna infrastruktur för ett område som kanske inte bebyggs inom överskådlig framtid. När sedan Bivrin kommer dragande med tankar om att bygga bostäder på Gåseberget dessutom så visar det ju hur långt från verkligheten han befinner sig.

  • soreneriksson skriver:

   Egentligen visar Dafteryds och Bivrins agerande att ingen av dem har det som liknar en susning om byggandets villkor. Dafteryd lade i dagen en okunnighet som var rent häpnadsväckande när det gäller exploateringskostnader och Bivrin förefaller lika okunnig när det gäller fysisk planering.

 4. Gammal Strömstadsbo skriver:

  Det skulle förm0dligen vara vettigare om kommunens planresurser lades på att planera för bebyggelse på Mällby. Där finns det plats för en helt ny stad som kan byggas i den takt som är rimlig och utan stora anläggningskostnader. Ordna en detaljplan som är färdig att använda så att det blir lite drag under galoscherna även för Strömstadsbyggen och Göran Wallo som verkar helt handlingsförlamad. Han kan ju inte bygga ens på de ställen som han trumpetat ut som nya bostadsprojekt i kvarteret Magistern och i Norrkärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *