Livsmedel på Bastekärr knappast ett Columbi ägg!

Det florerar uppfattningar om att en etablering av livsmedelsförsäljning på Bastekärr skulle garantera utveckling av området.
Men egentligen är det nog mycket lite som talar för att matförsäljning på Bastekärr skulle vara något sorts Columbi ägg.

Det finns inget som talar för att Skeeborna skulle springa ned väggarna i en ny livsmedelsbutik på Bastekärr. Vi har redan visat att en sådan butik hamnar på bilavstånd från samhället och därför knappast kan betraktas som en närbutik.

Återstår då tron på att en livsmedelsbutik skulle dra stora skaror norrmän till Skee och därmed öppna intresset för andra verksamheter.
Men, det finns andra utredningar som pekar i en helt annan riktning.
Utredningar som visar att all etablering av livsmedelsförsäljning söder om Värmlandsbro är dömd att misslyckas.

För att en etablering på Bastekärr skall bli lönsam krävs att en stor del av norrmännen, för sina inköp av kött, dricka och godis, ratar butikerna i Svinesund, Nordby och Stene. En ny butik på Bastekärr måste då locka med ett större sortiment och lägre priser, vilket knappast låter troligt.

Man bör också betänka att det som norrmännen eventuellt missat att handla i butiker i Svinesund, Nordby eller Stene mycket väl kan köpas i någon av butikerna i stan eftersom man ändå måste åka dit för att besöka Systembolaget.

Att etableringar av livsmedelsförsäljning söder om Värmlandsbro är mindre lönsam är Coopbutiken i Tanums Shoppingcentra ett bra exempel på.
Där satsade man stort på norgehandeln men den prognostiserade invasionen uteblev. Omsättningssiffrorna är inte i närheten av det man räknade med.

Nu finns intresse från ett norskt företag att köpa kommunens mark på Bastekärr, bara planen ändras så att livsmedelsförsäljning medges.
Jag är inte säker på att det är en bra lösning för kommunen. Det låter bestickande att affären kan ge 38 miljoner i intäkter men risken finns att det blir som att pinka i byxorna. Varmt till att börja med men ganska snart obehagligt.
Att frånhända sig färdigplanerad industrimark kan, över tid, bakbinda kommunens utvecklingsplaner. Är man inte i besittning av marken saknar man effektiva styrmedel.

Vad göra då?
Jo, det man borde gjort för länge sedan och här finns ett samlat ansvar för hela det politiska etablissemanget. Oavsett konstellationer.
Marknadsföringen av Bastekärr har varit, minst sagt, undermålig. Trots satsningar på en näringslivsutvecklare har utvecklingen på Bastekärr inte ägnats särskilt stort intresse. Det är, som mäklare Sven-Åke Persson säger, konstigt att det inte ens finns en skylt som talar om att det finns industritomter till salu.
Lobbyverksamheten från kommunens sida har heller inte varit särskilt framgångsrik, om den ens förekommit. Har man uppträtt på mässor och i media och visat upp området som plats för etablering av gränsnära verksamheter? Skulle inte tro det.
Det mesta vi fått till oss av näringsreportage har handlat om lokala företagsbesök där en grupp politiker visats runt, druckit kaffe och ställt upp på bild i tidningen.

Därför tycker jag att kommunen, i nuläget, skall ha is i magen och inte lättvindigt låta sig lockas av de 38 miljonerna utan satsa på att få fart på marknadsföringen.
Både i Norge och Sverige. Det borde, till exempel, finnas företag i Norge som har intresse av att etablera sig inom EU och företag i Sverige som ser värdet i en etablering nära gränsen.
Etableringar som kan gå rasande fort eftersom det finns en klar detaljplan och en fungerande infrastruktur.
En väl cementerad sanning är att färdigplanerad mark är mycket lönsam, även om det tar viss tid att realisera tillgångarna.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Livsmedel på Bastekärr knappast ett Columbi ägg!

 1. Sören Eriksson skriver:

  Ser man krasst på resonemanget om livsmedel på Bastekärr torde följande scenario gälla:
  Tänkbara aktörer: City Gross, Lidl eller Willys. Oklart om något av dessa företag vill satsa några miljoner och agera plog för att ”öppna” Bastekärr. Borde inte vara svårt att få svar på. Ett snack med deras etableringsavdelningar reder säkert ut den frågan.

  Övriga stora aktörer: Coop, Eurocash, Ica och Maximat finns redan i närområdet och torde knappast vara intresserade av att chansa på Bastekärr.

 2. Tommy Ulvestål skriver:

  Varför detta tugg om livsmedelsbutik. Det viktigaste är att man tar bort restriktionerna. Om någon vill etablera en livsmedelsbutik på området, so what. Borde väl vara intressant för alla att dom satsade 40 milj börjar att ge återbäring. Är politikerna så rädda för att Skeeborna ska sluta att handla i Strömstad?

  • soreneriksson skriver:

   Jag noterar och accepterar din inställning även om jag inte håller med dig. Var Skeeborna handlar kan man alltid fundera över, det var ju inte mycket bevänt med lojaliteten till de lokala butiker som tvingats slå igen. Om Skeeborna slutar handla livsmedel i Strömstad gör varken från eller till. Bolagens vinster kanske minskar men det är inget som påverkar den kommunala ekonomin. Kanske ett eller annat arbetsfälle få styrka på foten, men det blir väl i så fall bara fråga om en förflyttning till Bastekärr.

   I grunden är det fråga om hur mycket livsmedelsyta vi behöver. Ingen tror väl att en ny butik på Bastekärr skulle betyda en motsvarande ökning av besök från Norge. Det mera troliga är att, om förslaget genomförs, försäljningsvolymen i Skee tas från redan etablerade butiker. Men antalet arbetstillfällen blir desamma, bara med ny adress.

 3. Tommy Ulvestål skriver:

  Håller med dej i mångt o mycket, men jag tycker att allt resonemang har fastnat i ja eller nej till en livsmedelsbutik. Det som retar mej allra mest är dessa restriktioner. Om, jag säger om någon skulle vilja etablera en livsmedelsbutik på området så är jag nog ganska säker på att dom gör noggranna undersökningar innan dom etablerar sig. Dagligvaruhandel innefattar väl annat än livsmedel också? Som sagt, bort med restriktionerna.

  • soreneriksson skriver:

   Lite restriktioner är nog bra att ha annars skulle det ju bli fritt fram att etablera precis vilken som helst verksamhet. Det gäller att se till att den ena verksamheten inte tränger ut den andra. Det kommunen behöver är någon form av industri som sysselsätter personer som inte vill jobba i handeln. Något som muskler att betala vettiga löner och som inte är beroende av beslut fattade av stortinget i Oslo.
   Gränshandeln har utvecklats lavinartat under de senaste trettio åren men man skall inte inbilla sig att allt varar för evigt. Vi är många som kommer ihåg tiden då vi åkte till Norge och handlade mjöl och ost och annat som var mycket billigare där. Sådana tider kan återkomma och därför är det viktigt att ha fler ben att stå på. Just nu flödar kött, dricka, godis och systemvaror över gränsen till Norge, men vi är inte själva i den positionen att vi kan bestämma att så skall ske för all framtid. Några beslut i stortinget och sagan är över.
   Vi ser i gränshandeln svårigheter för vissa branscher att konkurrera och skyltfönster täckta med brunt papper blir en allt vanligare syn i våra shoppingcentra. E-handeln ökar och lusten att fara runt till en massa butiker har bytts mot bekvämligheten att sitta hemma vid datorn och beställa precis vad som helst. Ofta med villkoren om fri retur om det inte passar.

 4. Arbetslös skriver:

  Det du skriver är verkligen tänkvärt. E-handeln ökar och folk vill hellre sitta hemma vid datorn och beställa varor än att springa runt i affärer. I stället för butiker på Bastekärr borde Kommunen satsa på att locka dit industrier som ökar sysselsättningen i Strömstad och Skee.

 5. Jan Wogel skriver:

  I princip all samhällsplanering handlar om olika typer av restriktioner. Så i grunden är det inget konstigt om man väljer att skapa en plan för ett område där man inte tillåter dagligvaruhandel.
  Mer generellt kan konstateras att det är många år sedan större köpcentra i USA började gå i konkurs och överges. Den trenden har på senare år närmat sig Europa och Sverige. Först slås centrumhandeln ut och sedan större köplador. Strömstad är inte på något sätt skyddat. Centrumhandlarna har det redan svårt och Strömstads galleria har inte lyft. Huvudriktningen på gränshandeln har alltid varierat över tid och så kommer att ske även i framtiden. Nordby kommer inte att finnas för evigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *