Vissa partier gör sig bäst i opposition!

Liberalerna har författat en motion som handlar om en total organisationsförändring i kommunen.
Något Strömstads Tidning var först att rapportera.

Liberalerna har en sällsynt förmåga att plocka fram förslag och motioner, så länge man befinner sig i opposition.

Vem minns inte de kraftfulla kraven på anläggandet av en hamn för kryssningsfartyg, eller omlokalisering av förvaltningar, eller brobygge över Bojarkilen eller försäljning av hyreslägenheter, eller livsmedel på Bastekärr.
Alla förslag presenterade under oppositionstiden.
När man så fick äran att sitta vid makten försvann, i ett svep, alla gamla, som man själv ansåg, så viktiga förslag. Ingen av koalitionspartierna visade någon vilja att gå liberalerna till mötes och själva drev inte liberalerna sina frågor.
Motionen om kryssningshamn hamnade till slut i det runda arkivet och har sedan aldrig återupptagits.

Nu har liberalerna åter hamnat i opposition och då gäller gamla tiders sätt att driva politik. Den ena motionen efter den andra tas fram och för varje nytt förslag som dyker upp blir man alltmer förvånad över varför inget av detta togs upp när man hade makten och därmed möjligheten att genomdriva förslagen.
Svaret är enkelt, den övriga majoriteten bryddes sig inte ett skit om vad liberalerna tyckte och tänkte eftersom det var centern som bestämde vad som skulle ske och inte ske.

Det är något märkligt med ett parti som så till den grad underordnar sig andra när man hamnar i majoritet medan man i opposition vill framstå som det parti som har visionerna om hur kommunen skall utvecklas.

Innan man kom till makten stod Margareta Fredriksson på barrikaderna och ropade ut att ”Nu måste det bli fart på bostadsbyggandet”. Bara att konstatera att det sällan byggts så lite som under liberalernas senaste period vid makten. Och inte blev det någon bro heller.
Och ingen kryssningshamn. Och ingen livsmedelsförsäljning på Bastekärr.
Och trots tidigare vallöften om mat till skolor och äldreboenden lade man sig på rygg för centern och slängde hela det egna förslaget i papperskorgen.

Liberalernas sätt att agera i majoritet respektive opposition har resulterat i en trovärdighetskris som inte blir enkel att ta sig ur.
Om man inte kan leverera i majoritet är det inget som talar för att man skall kunna göra det i opposition.
I synnerhet som man envisas med att agera ensam.

Kanske det till slut går upp för liberalerna, som nu påstår att de inte fick gehör för sina förslag i majoriteten, att de till varje pris skall undvika att beblanda sig med centern. Man borde ha insett vid det här laget att centern är inget parti som lyssnar. I vart fall inte på förslag som kommer från annat än de egna leden.

Kanske är det därför den senaste liberala motionen om organisationsförändringar inte undertecknats av något annat parti i den s.k. 16-gruppen.


Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *