Infekterad skoldebatt!

På sociala medier går debattens vågor höga när det gäller skolan.

Svartmålningen är nästan total och ibland verkar det som om debattörerna helst såg att någon annan, kanske dem själva, var bättre skickade att ta hand om utbildningen. Kommunens politiker begriper ju ingenting, säger man.
Debattörerna verkar tycka att först måste skolans samtliga behov tillgodoses och om det sedan blir något över kan det med fördel fördelas mellan andra, tydligen, mindre viktiga samhällsfunktioner såsom äldreboenden eller omsorg om de gamla eller livsnödvändiga funktioner såsom vatten, avlopp och sophämtning.
Att vi redan har hög kommunalskatt och landets högsta VA-avgifter borde få en eller annan att tänka efter.

Det mest anmärkningsvärda är ändå att man tagit ställning emot något som det ännu inte fattats något beslut om. Budgeten för det kommande året är inte tagen, men ändå verkar debattörerna veta att allt går åt skogen.

Klart att skolan skall ha sitt och att den verksamheten skall vara prioriterad men vem är det som sitter inne med den ultimata sanningen. Knappast den som sitter hemma och lägger i dagen ett tunnelseende baserat på vad som är bäst för den egna familje.

Med vikande konjunktur och en vikande befolkningsutveckling gäller det att vara försiktig med utgifterna och se till att varje krona används så effektivt som möjligt. Den demografiska utvecklingen med allt fler äldre ger heller inget klirr i kommunkassan, tvärt om.
Men det finns mycket att göra ändå.

Jag föreslår därför, innan man kapar för mycket från skolverksamheten, att man ser över kommunens centraladministration. Kommunledningsförvaltningen har tillåtits växa nästa ohämmat under flera år och där är det minsann inte fråga om några lågavlönade. Tvärt om, det är här vi finner lönetoppskiktet bland anställda.
Man har under åren försett sig med diverse strateger som vi vanliga medborgare saknar all information om vad de sysslar med. Kan man inte i svart på vitt påvisa vilka positiva effekter dessa strateger haft på kommunekonomin är det dags att ompröva anställningarna.

Den gamla majoriteten snodde några miljoner från färjefonden för att anställa mer personal till kommunledningen och det kristallklara beskedet var att dessa nyanställda var så nödvändiga och viktiga och deras effektiviseringsarbete så bra att det, med råge, skulle spara de pengar man snott från fonden.
Det gick åt helvete, inte en krona sparade man utan flödet ökade istället när dessa nya hittade på nya arbetsuppgifter som igen egentligen efterfrågat. Det blev till ett självspelande piano där ingen riktigt ville se vad som höll på att hända.

Ingen skulle behöva oroa sig, mänger av nya människor skulle flytta hit och pengar skulle flyta in i kommunkassan i en ständigt ökad ström.

Var finns ni nu alla gamla majoritetspolitiker som försökte inbilla oss att detta var den enda rätta vägens politik. Har ni kurage nog att stå för era dåligt genomtänkta beslut som nu slår tillbaka som en bumerang när varken befolkningsökningen eller inkomsterna ökar i den takt ni förutspådde.

Har vi nu en politisk ledning som med kraft kan inleda den viktiga saneringen av kommunledningsförvaltningen?
Jag hoppas det och tror att det är själva förutsättningen för ett fortsatt förtroende efter nästa val.
Självklart kommer en eller annan att gråta krokodiltårar när de inte längre blir försörjda av skattebetalarna, men det är smällar som måste tas om vi inte skall hamna i ekonomiska svårigheter.
Oppositionen kommer att protestera, det hör till spelet, men är inget att bry sig om. Det är deras eget agerande (L, C och MP i första hand) som skapat det debacle som nu måste redas ut.


Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

11 svar på Infekterad skoldebatt!

 1. Jan Wogel skriver:

  Sören, välkommen åter på banan med din blogg. När den är tyst, tystnar mycket av debatten i Strömstad. Du behövs verkligen.

  Men här lite mothugg. Du skriver att skoldebatten på sociala medier går överstyr. Att ”debattörerna verkar tycka att först måste skolans samtliga behov tillgodoses och om det sedan blir något över kan det med fördel fördelas mellan andra, tydligen, mindre viktiga samhällsfunktioner såsom äldreboenden eller omsorg om de gamla eller livsnödvändiga funktioner såsom vatten, avlopp och sophämtning.”

  Jag följer sociala medier rätt flitigt, såväl lokalt i Strömstad som på nationell och internationell nivå. Men jag känner inte igen det du skriver. Var har det skrivits att resurser ska överföras till skolan från äldreboende och omsorg om gamla eller från taxefinansierade funktioner som vatten, avlopp och sophämtning?

  Däremot har jag kunnat läsa protester mot tre nya mellanchefer i skolförvaltningen, mot planer på radikala neddragningar kring resurser för barn med särskilda behov och mot nedläggning av ö-skolorna. Jag har också själv deltagit i dessa debatter.

  Du har många gånger pekat på hur den kommunala förvaltningen svällde under den förra mandatperioden och Strömstads Nyheter visade svart på vitt i en serie artiklar förra hösten hur administrationen vuxit kraftigt på bekostnad av fotfolket.

  Tyvärr ser det ut som om detta tillåts fortsätta även under denna mandatperiod. Bland annat de tre nya chefstjänsterna på skolförvaltningen är ett tecken i den riktningen. Det finns en radikal övertro på att mer förvaltning, mer kontrollsystem och ökad datorisering ska leda till ökad effektivitet och besparingar. I praktiken är det tvärtom. Ju fler man anställer inom förvaltningarna, desto mer ökar behoven av ännu fler inom förvaltningarna för att kunna administrera och kontrollera allting.

  Vad gäller ö-skolorna presenterades i våras en mycket undermålig utredning som egentligen visade att det inte sparas några pengar på nedläggning. Nu har det beslutats om en ny utredning som ska utföras av utomstående konsulter (för sannolikt dyra pengar). Bland annat vi som läst boken ”De effektiva” av Åsa Plesner och Marcus Larsson som innehåller massvis av exempel från olika svenska kommuner kan redan i förväg tala om vad den utredningen kommer att säga. Den blir ett rent beställningsjobb med en förutbestämd slutsats.

  I Strömstad finns det en mängd olika saker som man med fördel kan låta bli att genomföra för att på så sätt spara pengar. Det handlar om att inte laga sådant som inte är trasigt (typ förra mandatperiodens ombyggnader i stadskärnan) och att undvika vansinnesprojekt såsom överexploatering av Canning/Skeppsbroplatsen med bortsprängning av halva Rödberget. Dyra skattefinansierade projekt som innebär noll nytta för strömstadsborna ska helt enkelt undvikas.

  Med en stram ekonomisk hushållning som innebär undvikande av onödiga projekt och bantning av den kommunala administrationen skulle det vara möjligt att satsa de resurser som krävs för att kunna hålla en rimlig nivå på vård, skola och omsorg.

  • soreneriksson skriver:

   Det jag, i princip, reagerar mot är att man är förbannad på beslut som ännu ej är fattade.

   • Jan Wogel skriver:

    Är det inte bättre att debattera en fråga inför att beslut ska fattas än efter? Efteråt är det ju för sent.

    • soreneriksson skriver:

     Absolut, men det betyder inte att man skall låsa sig fast vid uppgifter som presenterats av en eller annan tjänsteman och därmed utgå ifrån att dessa förslag blir verklighet.

     • Jan Wogel skriver:

      Det kan jag hålla med om. Men jag har heller inte sett något sådant fall.

     • soreneriksson skriver:

      Men är det inte precis det som händer när man drar igång aktioner mot nedläggning av skolor innan det finns någon enda politiker som sagt sig stå bakom en nedläggning.

     • Jan Wogel skriver:

      Utredningen kring nedläggning av ö-skolorna var ingalunda något tjänstemannainitiativ. Det var ett politiskt beslutat utredningsuppdrag från hösten 2018. När sedan protesterna började höras under våren 2019 var det flera politiska partier som var snabba med att säga att de inte stod bakom en nedläggning.

     • soreneriksson skriver:

      Det faktum att man initierar en utredning är inte detsamma som att man tagit ställning för en nedläggning. Vilket heller inget av partierna gjort.

     • Jan Wogel skriver:

      Vad jag inte förstår är varför du menar att det är fel att argumentera för sin sak innan partier låst sig vid en eller annan ståndpunkt. Det är väl just då man har som störst möjlighet att påverka? Det som många sköt in sig på i just det här fallet var att utredningen ifråga var helt undermålig.

     • soreneriksson skriver:

      Att utredningen var undermålig ansåg ju även politikerna, eller hur. Jag tycker det är bra när människor engagerar sig och argumenterar, men inte sällan blir argumentationen så enkelsidig att man bara ser till just en enda fråga och inte särskilt bryr sig om att det finns andra behov som måste tillgodoses. Om man vill ha mer pengar till en verksamhet får man klara ut konsekvenserna. Plus och minus måste gå ihop.
      För trovärdighetens skulle borde man påvisa vilka besparingar man snabbt kan ta till för att säkra erforderliga medel till den verksamhet man själv prioriterar.

     • Jan Wogel skriver:

      Att utredningen var undermålig tvingades politikerna i BUN erkänna efter att ett flertal kritiker sågat den jäms med fotknölarna.
      Vad gäller ekonomin så handlade det i det här fallet inte om att någon ville ha mer pengar till sin egen verksamhet. Man påvisade helt enkelt att utredningens förslag inte skulle leda till någon besparing.
      Annars är det självklart som du skriver att argumentation som bara går ut på att skrapa fram mer pengar till något utan att tala om varifrån de ska tas inte blir särskilt stark eller trovärdig.
      Att resurser till skolan inte ska tas från annan prioriterad verksamhet som vård och omsorg är åtminstone du och jag överens om. Vi har också båda många gånger pekat på onödiga kostnader som kommunen inte borde dra på sig. Det är bara att läsa lite högre upp i det det här blogginlägget för att se exempel på detta.
      Nu tror jag inte vi kommer längre i den här diskussionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *