Infekterad skoldebatt!

På sociala medier går debattens vågor höga när det gäller skolan.

Svartmålningen är nästan total och ibland verkar det som om debattörerna helst såg att någon annan, kanske dem själva, var bättre skickade att ta hand om utbildningen. Kommunens politiker begriper ju ingenting, säger man.
Debattörerna verkar tycka att först måste skolans samtliga behov tillgodoses och om det sedan blir något över kan det med fördel fördelas mellan andra, tydligen, mindre viktiga samhällsfunktioner såsom äldreboenden eller omsorg om de gamla eller livsnödvändiga funktioner såsom vatten, avlopp och sophämtning.
Att vi redan har hög kommunalskatt och landets högsta VA-avgifter borde få en eller annan att tänka efter.

Det mest anmärkningsvärda är ändå att man tagit ställning emot något som det ännu inte fattats något beslut om. Budgeten för det kommande året är inte tagen, men ändå verkar debattörerna veta att allt går åt skogen.

Klart att skolan skall ha sitt och att den verksamheten skall vara prioriterad men vem är det som sitter inne med den ultimata sanningen. Knappast den som sitter hemma och lägger i dagen ett tunnelseende baserat på vad som är bäst för den egna familje.

Med vikande konjunktur och en vikande befolkningsutveckling gäller det att vara försiktig med utgifterna och se till att varje krona används så effektivt som möjligt. Den demografiska utvecklingen med allt fler äldre ger heller inget klirr i kommunkassan, tvärt om.
Men det finns mycket att göra ändå.

Jag föreslår därför, innan man kapar för mycket från skolverksamheten, att man ser över kommunens centraladministration. Kommunledningsförvaltningen har tillåtits växa nästa ohämmat under flera år och där är det minsann inte fråga om några lågavlönade. Tvärt om, det är här vi finner lönetoppskiktet bland anställda.
Man har under åren försett sig med diverse strateger som vi vanliga medborgare saknar all information om vad de sysslar med. Kan man inte i svart på vitt påvisa vilka positiva effekter dessa strateger haft på kommunekonomin är det dags att ompröva anställningarna.

Den gamla majoriteten snodde några miljoner från färjefonden för att anställa mer personal till kommunledningen och det kristallklara beskedet var att dessa nyanställda var så nödvändiga och viktiga och deras effektiviseringsarbete så bra att det, med råge, skulle spara de pengar man snott från fonden.
Det gick åt helvete, inte en krona sparade man utan flödet ökade istället när dessa nya hittade på nya arbetsuppgifter som igen egentligen efterfrågat. Det blev till ett självspelande piano där ingen riktigt ville se vad som höll på att hända.

Ingen skulle behöva oroa sig, mänger av nya människor skulle flytta hit och pengar skulle flyta in i kommunkassan i en ständigt ökad ström.

Var finns ni nu alla gamla majoritetspolitiker som försökte inbilla oss att detta var den enda rätta vägens politik. Har ni kurage nog att stå för era dåligt genomtänkta beslut som nu slår tillbaka som en bumerang när varken befolkningsökningen eller inkomsterna ökar i den takt ni förutspådde.

Har vi nu en politisk ledning som med kraft kan inleda den viktiga saneringen av kommunledningsförvaltningen?
Jag hoppas det och tror att det är själva förutsättningen för ett fortsatt förtroende efter nästa val.
Självklart kommer en eller annan att gråta krokodiltårar när de inte längre blir försörjda av skattebetalarna, men det är smällar som måste tas om vi inte skall hamna i ekonomiska svårigheter.
Oppositionen kommer att protestera, det hör till spelet, men är inget att bry sig om. Det är deras eget agerande (L, C och MP i första hand) som skapat det debacle som nu måste redas ut.


Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *