Ingen brist på bostäder, men….

Bostadsutvecklingen i Strömstad har tagit en märklig vändning.

Det byggs lite var stans och flera planer är på gång, men det konstiga är att satsningarna uteslutande handlar om att producera bostäder de flesta kommuninnevånare inte har råd med.
Bostadsrätter, bostadsrätter, bostadsrätter men inte en enda hyresrätt. Trots att det just är hyresrätter som efterfrågas.
I nuläget ser vi att det finns ett femtiotal nyproducerade bostadsrätter till salu och till det skall läggas ett icke oväsentligt antal begagnade bostadsrätter och villor.
Det tycks finnas någon hysterisk tro på att det går att sälja bostadsrätter till vilka som helst priser men troligtvis kommer man bita sig i tummen rätt ordentligt nu när det ser ut som om konjunkturen skulle vika och människor blir mer återhållsamma med hur de spenderar sina pengar.
Trots att de stått färdiga ganska länge finns det fortfarande osålda lägenheter vid Surbrunnsgatan.

Det gäller nu att tänka sig för
Med ett överskott på bostadsrätter bör man nog tänka sig mycket noga för vad som skall ske med Canningprojektet. Idén med projektet är ju att Riksbyggen skall börja bygga ett antal bostadsrätter för att skapa kapital för produktion av hyresrätter, men om marknaden för bostadsrätter krymper sker en automatisk fördröjning av byggnationen av hyresrätter.
Frågan är om det ens går att överblicka vilken tid det skulle ta att producera och sälja fler är 200 bostadsrätter på Canning.

Strömstadsbyggen har dragit åt alla bromsar och förefaller inte kunna bygga en enda hyresrätt. Såvida inte kommunen går in med kapital.
Att man inte försöker lösa de mest akuta problemen genom att sälja kv. Magistern är det ingen som begriper. Har man inte muskler att bygga är det väl lika bra att sälja av tomten. Den borde inbringa en eller annan krona, det finns ju en lagakraftvunnen detaljplan.
Strömstadsbyggen ser heller inte ut att komma igång med byggnationer på Koster, trots stora ord i tidningen och det omskrutna projektet på Norrkärr har tydligen lagts i träda.
Bolaget har gått ifrån en producerande aktör på bostadsmarknaden till en ren förvaltare av hyresrätter. Svårt att veta vad det beror på men den nuvarande VD:n har knappast visat framfötterna när färgglada presentationer skall omsättas i praktisk handling.
Mest blir det fråga om undanflykter där han skyller på andra.

Med detta sagt torde förutsättningarna för en byggstart på den Hedelinska tomten inte vara särskilt goda just nu. Såvida inte Orvelin Group tänker om och satsar på hyresrätter. Å andra sidan skulle väl hyresrätter där bli så dyra att vanliga inkomsttagare inte har råd.

Vad händer då på Rådhusberget och hur har man tänkt där när det gäller upplåtelseformer. Kan man inleda ett samarbete med Strömstadsbyggen eller något annat företag och träffa överenskommelser om att bygga hyresrätter.

Återstår så att se vad som händer i Myren. Där finns en färdig plan och fina förutsättningar att snabbt komma igång med produktion av hyresrätter. Konstruktiva förhandlingar mellan kommunen och fastighetsägaren borde bana väg för en gynnsam utveckling.

Det finns annat som talar för återhållsamhet.
Den gamla majoriteten skapade vision 2030 och stoltheten visste inga gränser när man presenterade utvecklingssiffror för kommunen. 16.000 invånare 2030 och fler än 200 nya bostäder årligen skulle det bli. Hej vad man bedrog sig.
Det gick åt helvete, både med det ena och andra.
Bostadsbyggnationen kom inte ens i närheten av visionen och den styrande majoriteten gjorde inte ett dyft för att lyfta frågan.
Befolkningsutvecklingen blev inte den man räknat med och trots att visionen nu tonats ned till 15.000 invånare 2030 finns det inget som talar för att ens den siffran kommer att uppnås.
Sanningen är att vi kanske får uppleva ett 2019 där befolkningen minskar, mycket talar för det.
Med den inte alltför ljusa prognosen bör man tänka sig mycket noga för innan man drar igång projekt med bostäder ingen vill har eller ingen ha råd med.
Vi som har några år på nacken har varit med om perioder då man tvingats riva hus för att det inte funnits befolkning nog att fylla lägenheterna.

Lika konstigt är det på marknaden för fritidshus.
Även här finns en övertro på att det finns köpare villiga att betala vad som helst.
Ett exempel är ett område som bebyggt med 37 fritidshus, i storlek 40-50 kvm, tätt sammanpackade och med priser mellan 2 och 3 miljoner, plus månatligt avgift på ett par tusen kronor, minst.
Mäklaren beskriver anläggningen som en kustnära idyll men tvingas visa flygbilder för att man skall se att havet verkligen finns där. Strandnära är det knappast fråga om.
Skulle inte bli förvånad om det tar mycket lång tid att sälja, om det ens blir möjligt.
Kanske det slutar med att hela anläggningen måste omvandlas och husen hyras ut för kortare perioder.

Lite av samma prisutveckling ser man på Koster men där är attraktionskraften större och möjligheterna att sälja gynnsammare. Men folk med vanliga inkomster göre sig icke besvär.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *