Riskerar Canningprojektet att bli alltför dyrt?

Tiden går och kostnaderna för Canningprojektet ökar.

Frågan är om skattebetalarna är beredda att ta den smäll som kommer när kalaset skall betalas.

Det fanns en tid då planeringen för Canning gick ut på att man skulle göra en försiktig byggnation på den införskaffade tomten.
Sedan dess har projektet växt och växt för att senare bantas.
Men likafullt kvarstår att mycket tunga investeringar ligger vågskålen. Investeringar som kan bli övertunga för skattebetalarna att bära.

Utöver redan kända tunga investeringar har vi nu nåtts av beskedet att arkitekterna som jobbar med planen vill föra in bestämmelser om exklusiva materialval när det gäller gator, trottoarer och andra faciliteter som kommunen skall svara för.
Om detta blir verklighet kommer vi allt längre bort från tanken att det som byggs skulle kunna passa för vanliga medborgare.

Sämre tider är att vänta, säger många förståsigpåare, och det kanske stämmer. I så fall kommer efterfrågan på dyra bostäder att minska dramatiskt och genomförandetiden för Canning blir oöversiktlig.

Kanske man därför borde göra ett generalomtag för hela projektet.
En idé kan vara att slopa hela bostadsbyggnation och göra om Canningtomten till en evenemangspark.
Allehanda scenframträdanden, operaföreställningar, rockkonserter, utställningar, familjefester, bara fantasin sätter gränserna.
Inget berg sprängs bort, bara lite upprensning av lösa stenar. Saneringen bir enklare när man inte behöver ge sig ner i djupare schakter. Kajen kan rivas och ersättas med en enklare träbrygga. Färjan kan vara kvar men bemannas.
Gångbrygga runt Röudden.
Fräscha upp Skeppsbroplatsen med flera träd, planteringar och lekytor.
Det betyder ett minskat antal parkeringsplatser men platsen kommer fortsatt att vara av betydelse för centrumhandeln. Samtidigt som vi kan erbjuda parkering till dem som besöker evenemangsparken.

Oavsett vad som händer med Canningprojektet är inget viktigare än att medborgarna, innan man fattar det slutgiltiga beslutet, får veta vad kalaset kommer att kosta.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *