Tanum gör rätt där Strömstad gjorde fel!

När Strömstadslokaler köpte Crawfordfastigheten skedde det utan att det gjort en opartisk värdering.

Den då samlade oppositionen rasade mot beslutet som ändå drevs igenom.

I Tanum hanterar man ett liknande ärende helt annorlunda.
När kommunen vill köpa fastigheter i Grebbestad gäller följande:
Värderingen av fastigheterna har tagits fram av auktoriserade värderare vid CBRE.

Det som är självklart för Tanum var alls inte lika självklart för Strömstad där en dåvarande majoritet inte brydde sig om att låta fastigheten opartiskt värderas.
Ett förhållande som, bland annat, Peter Heie tyckte var helt i sin ordning.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

13 svar på Tanum gör rätt där Strömstad gjorde fel!

 1. Peter Heie skriver:

  Roade mig med att gå in på CBRE:s hemsida. Där SPD att läsa vad de erbjuder i samband med värdering, se nedan:

  Fastighetsvärdering:
  Portföljvärdering, värdering för finansiering, bokslutsvärdering, byggrättsvärdering
  Rådgivningstjänster:
  Hyresbedömning, Lönsamhetsstudier, Bedömning i tidiga skeden, köprådgivning, Due Fastighetsvärdering:
  Portföljvärdering, värdering för finansiering, bokslutsvärdering, byggrättsvärdering
  Rådgivningstjänster:
  Hyresbedömning, Lönsamhetsstudier, Bedömning i tidiga skeden, köprådgivning, Due diligence

  Inget av detta har med besiktning att göra vad jag vet och vem är bättre lämpad än bolaget att bedöma möjlig hyra, lönsamheten och bedömning i tidig skede vad som krävs?

  Nej Sören läs på innan du hyllar att ytterligare stora belopp skall gå till konsulter som bara kan sammanställa kända uppgifter.

  • soreneriksson skriver:

   Nej, det är klart i Tanum är dom lite korkade som slänger ut pengar i onödan. Dom borde frågat dig hur man bär sig åt när man skall köpa fastigheter.

 2. Gubben i Lur skriver:

  Vid fastighetsvärdering utförd av auktoriserade värderare vid CBRE, tror tydligen en man med examen från Höskolan Häst att det inte besiktigas! Vid Crawfordaffären räckte det tydligen med betraktelse av av ett fotografi på fastigheten som värdering.

 3. Peter Heie skriver:

  Nivån blir bara bättre på denna sida av de få inlägg som görs nu för tiden, inte minst från anonyma otrevliga människor. Vad mer kan man vänta sig …. ingen idé att försöka svara på sakfrågor.

  • soreneriksson skriver:

   Kan hålla med om att vissa inlägg är väl spetsade. Men om du anser att det är bortkastade pengar att använda CBRE så säg då det rent ut. I fullmäktige utlovades både värdering och besiktning, men inget av det levererades ju. Varför då?

 4. Peter Heie skriver:

  Det har skett och kommer att ske i fortsättningen besiktning med sakkunnig inom bolaget och i de fall så krävs externt. Samma med värdering. Då det gäller crawford skedde så, dock är det inget som skickas med till Kf. Intressanta är om Tanum som Strömstad KF har förtroende för de förslag som läggs på bordet ?

  Jag tycker inte det är spetsigt, bara plumpt och bör tas bort.

  • soreneriksson skriver:

   Vad är det med ett besiktningsutlåtande eller ett värderingsintyg som kan vara så hemligt att de inte tål att visas upp. Om nu dessa dokument existerar överhuvudtaget.

  • soreneriksson skriver:

   Hur farao kan man tycka att det är i sin ordning att utföra både besiktning och värdering med egen personal. Har du aldrig hört talas om opartiskhet.

   • soreneriksson skriver:

    Jag tror, de facto, att det varken finns ett besiktningsutlåtande eller ett värderingsintyg. Peter Heie har att bevisa motsatsen.

 5. Janne skriver:

  Det vanligaste är att köpare och säljare anlitar var sitt, av varandra oberoende, värderingsföretag och att köpeskillingen hamnar någonstans emellan dem om värderingarna skiljer sig åt.
  Sedan är det ju inte olagligt att betala mer om man anser att det finns ett viktigt strategiskt värde i fastigheten, men med tanke på att det är skattemedel man betalar med så är det viktigt med full transparens. Värderingarna är inkomna handlingar och är att betrakta som offentliga.

  • Janne skriver:

   För att vara ännu tydligare; värderingen/värderingarna är en del av beslutsunderlaget och ska biläggas ärendet och förslaget till beslut. Hur ska fullmäktige annars kunna känna sig bekväma i att fatta bra beslut.

   • soreneriksson skriver:

    Så är det förvisso. Därför är det synnerligen märkligt när ordföranden för Strömstadslokaler, Peter Heie, vägrar offentliggöra de handlingar han anser ligger till grund för värdering och besiktning.
    Allt mer talar för att handlingarna inte finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *