Information är viktig!

Vi har tillgång till kommunal information dels via kommunens hemsida, dels via lokaltidningen.

Ingen av dessa källor fungerar särskilt bra.
Trots att kommunen skapat en helt egen informationsavdelning är bristerna på information ganska omfattande.
Om vissa frågor lämnas ingen som helst information och när det gäller nämndernas arbete är man hänvisad till, inte sällan, mycket torftiga protokoll.

Kommunen är mitt inne i den största investeringsperiod som någonsin förekommit men om alla dessa tunga projekt vet vi knappast någonting.
På kommunens hemsida finns inte en enda information om hur projekten utvecklas, huruvida investeringarna ligger inom budget eller om risker finns för överkostnader.
Genomgående gäller att uppföljande information saknas.

Vi trodde att maktskiftet i stadshuset skulle innebära att informationen blev bättre men så blev det alls inte, tyvärr.
Det verkar som om våra styrande politiker är rädda för att ge oss medborgare den information vi har rätt till, utan att vi måste mejla kommunen i tid och otid för att få veta vad som händer och vad vi har att förvänta oss.

Lika illa är det med lokaltidningen. Där gör man förvisso ett och annat nedslag bland investeringsprojekten, men oftast blir det bara summariska redovisningar utan en mera djuplodande granskning.
Riktigt illa är det när en reporter meddelar att man håller på att granska ett ärende för att sedan låta hela frågan falla i glömska. (Multiköket)
Det är heller inte bra när en reporter gör ett slarvigt jobb och på det sätter vilseleder läsarna. Istället för att, som i det aktuella fallet med Myren, hasta fram några säljande rubriker borde man sätta sig in i frågan betydligt bättre. Ingen tidning blir bättre av att man i efterhand måste publicera tillrättalägganden.
Jag är medveten om att tidningen lever under knappa förhållanden med en redaktion som sannolikt är mindre än kommunens informationsavdelning med då kanske man kunde minska lite på alla undervisande krönikor och ägna lite mer tid åt verklig journalistik. Frågar du runt får du oftast svaret att tidningen numera domineras av sport och kultur och att annan viktig samhällsinformation fått stryka på foten.

Som läget är idag har vi inte en susning om hur mycket ombyggnaden av färjeläget kostade. Vi har inte fått någon som helst information om hur mycket man räknar med i ökade intäkter när den nya hybridfärjan sätts i drift. Ej heller har vi en aning om hur långt man kommit när det gäller laddström till färjan.

Vi vet inte ett dugg om huruvida ombyggnaden av reningsverket kommer att klara budgeten och vi saknar all kunskap om hur mycket ombyggnaden av Myrens hamn kostade och hur stor del av kostnaden som måste tas av skattebetalarna.

Ej heller har vi det som liknar information om hur det går med köken. Blir det ett Multikök och till vilken kostnad? Blir det ombyggnader av kök i äldreboendena?
Vad händer på bostadsfronten, någon som vet?
Tidningen gjorde, för en tid sedan, ett vällovligt försök att belysa problematiken, men sedan verkade det som om orken tog slut. Vi vet fortfarande inget om Strömstadsbyggens planer, varken här eller där.
Ej heller har vi det som liknar information om hur Canningprojektet avancerar. Brobygge, kajförstärkningar, sprängningar, sanering etc. etc. Inte en enda informationsrad.

Kommunledningen har ansvar för att medborgarna blir informerade och lokaltidningen har ansvar för att makten granskas.
Hög tid att man lever upp till det ansvaret, både på kommunen och tidningen.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

8 svar på Information är viktig!

 1. DN-läsare skriver:

  Dagens tidning lever upp till sitt rykte. Fem sportreportage på två helsidor, fem kulturreportage på sju helsidor plus en stor del av förstasidan. Den rena samhällsinformationen får plats på en och en halv sida. En dryg halvsida om föreningsverksamhet. Därutöver en inköpt skröna, i tidningen kallad ledare, från Liberala nyhetsbyrån. Ett par insändare utan lokal anknytning, två sidor TV-program och lite annonsgods utgör resten av dagens utbud i lokaltidningen.

 2. Jan Wogel skriver:

  Kommunledningen är tyst som i graven. Via kommunens hemsida får man nästan ingen konkret information alls gällande de stora projekten. För varje uns av information man kan få ut av kommunen kring större och känsligare frågor krävs minst tre mail med konkreta frågeställningar. Vad kommunens infoavdelning sysslar med mer än att kosta pengar kan man fråga sig.

  De enda som verkligen försöker ge information är Strömstads Tidning, Sören Eriksson, Strömstads Nyheter och Peter Heie. Peter Heie har lämnat kommunpolitiken men är trots detta i princip ensam bland politiker om att försöka besvara frågeställningar. Jag vill därför snarare hylla än klaga på Peter Heie.

  Dock sammanfattar Peter Heie på annan plats på denna blogg det jag upplever som kommunledningens uppfattning: ”Inget har hemlighållits, det finns beslutsunderlag att ta del av, för dej som alla andra. just detta insinuerande att det finns mer är att undergräva.” Just detta citat handlar om nya färjeterminalen.

  Det förefaller alltså som att såväl ledande politiker som tjänstemän helt har missat vad det är som skapar tillit i en kommun: Raka och sanna besked med öppna beslutsprocesser. Detta ständiga smusslande skapar bara misstro och undergräver demokratin.

  Hanteringen av utredningen kring ö-skolorna är ytterligare ett exempel i högen av ärenden där man i det längsta försökte undvika allmänhetens insyn. När utredningen via Strömstads Nyheter väl blev känd gjorde Strömstads Tidning ett bra arbete och till slut gjorde även politikerna i BUN det enda raka och la den åtminstone tillfälligt i malpåse.

  • Propaganda skriver:

   Härligt att nämna sin egen sida ”Strömstad nyheter” under ”bra information” ödmjukhet är en dygd Jan

   • soreneriksson skriver:

    Han har dessbättre rätt. Själv hr du aldrig någon information att komma med, bara klagomål på andras kommentarer. Patetiskt, men inte ovanligt av en centerpartist.

    • Propaganda skriver:

     Vem har sagt att jag ör centerpartist? Att klaga är detsamma som att inte dunka varandra i ryggen i den här inbördesklubben. Så är jag gärna en klagande person.

   • Jan Wogel skriver:

    Ja Propaganda, ödmjukhet är en dygd. Vad jag skriver är att Strömstads Nyheter tillsammans med några andra försöker ge information. Huruvida informationen är bra eller inte överlåter jag åt andra att bedöma.

 3. Sven Moosberg skriver:

  Precis så var mitt intryck också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *