Men hallå, Anders Olsson, så är det väl inte?

Anders Olsson (L) avgående ordförande i Strömstadsbyggen har ett och annat att säga om bostadsbyggandet och den lokala politiken.

Citat från Strömstads Tidning:
Bland projekten Anders Olsson nämner gått i långbänk finns Norrkärr som trots att området inte har detaljplan har dragit ut på tiden, anser han. Nu är det upp till det nya politiska styret att gå vidare med projektet – eller inte.
– Vi har jobbat fram Norrkärr men vi ville inte ta besluten fem i tolv för att förhindra för hur en ny ­styrelse ska jobba de kommande åren
, säger han.

Då kan det vara på sin plats att redovisa vad som hänt.
Strömstadsbyggen ansökte år 2017 om förhandsbesked att få bygga på Norrkärr. Med minsta möjliga röstövervikt och emot förvaltningens rekommendation fick man sitt positiva förhandsbesked.
Ett förhandsbesked nämnden, oavsett politisk sammansättning, måste följa. Det betyder att när Strömstadsbyggen ansöker om bygglov är nämnden bunden av förhandsbeskedet och lovet måste beviljas.
Dock gäller att det villkor som ställdes upp i samband med förhandsbeskedet måste vara uppfyllt. Dvs att Strömstadsbyggen måste presentera en dagvattenutredning.
Mig veterligen föreligger ännu ingen sådan, trots att Göran Wallo utlovade en sådan redan förra sommaren. Men den kanske finns och att Göran Wallo bara glömt vad han lovade mig förra året.
Såvitt jag vet har Strömstadsbyggen heller inte lämnat in någon bygglovsansökan, trots att man haft gott om tid.

En byggnation på Norrkärr kräver således att en bygglovsansökan lämnas in samt att den är kompletterad med en dagvattenutredning.
För att kunna starta byggnationen krävs dessutom att Strömstadsbyggen är i besittning av marken men det är ju en fråga som hanteras av Tekniska kontoret som har mallar för vad råmark skall kosta.

Anders Olsson har ett förklaring till varför byggnationen på Norrkärr inte kommit igång, Göran Wallo har en helt annan. Det är inte alltför länge sedan Wallo lät meddela att projektet lagts på is eftersom de statliga bidrag man räknat med inte längre fanns att få. Vad är det som gäller, egentligen?

När Norrkärrsprojektet diskuteras är det inte fel att hålla i minnet att Strömstadsbyggen fick det positiva förhandsbeskedet redan i början av år 2017 och då låter det ännu märkligare när Anders Olsson talar om att man ”inte vill ta beslut fem i tolv

Det råder ingen tvekan om att det råder delade meningar om fördelen med att bygga på Norrkärr, men nu finns det bindande beslut och bollen ligger hos Strömstadsbyggen. Varför man inte agerat under snart två år kan bara bolaget själva svara på.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

10 svar på Men hallå, Anders Olsson, så är det väl inte?

 1. Tveksam skriver:

  Det man nu kan hoppas på är att den nya styrelsen skrinlägger alla planer på att bygga i ”kärret i norr”. Ett bygge så som Wallo presenterat det riskerar att bli ett kategoriboende med mycket stor omsättning.

 2. Sören Eriksson skriver:
 3. Sören Eriksson skriver:

  Det kan vara intressant att repetera vad Bengt Bivrin sa i en intervju i STNB den 9 januari. Då skall man komma ihåg att det var Bivrins röst i nämnden som avgjorde att Strömstadsbyggen fick positivt förhandsbesked.
  Liksom Morgan Gutke beklagar Bengt Bivrin att M/KD-budgeten tagit bort statliga stöd, men i likhet med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna sörjer han inte att Norrkärrprojektet stoppas.
  – Miljöpartiet har varit tveksamt till Norrkärr hela tiden. Vi delar S synpunkt att det är för långt från centrum och att det borde vara blandad bebyggelse.

 4. Sören Eriksson skriver:

  Den 24 juli 2018 kunde man läsa följande i Strömstads Tidning:
  https://www.stromstadstidning.se/nyheter/strömstad/nu-kliver-norrkärr-in-i-ny-fas-1.7318678

  —————–

  Inte helt lätt att hänga med i alla turer.

 5. Sören Eriksson skriver:

  Den 3:e juli 2018 betalade Strömstadsbyggen 1,6 miljoner för ca 1,8 ha mark vid Norrkärr. Alltså ca 89 kr/kvm.
  Genom markköpet fick Strömstadsbyggen rätten att bygga 3.424 kvm BTA vilket motsvarar de två flerbostadshus för vilka man fick positivt förhandsbesked den 2 maj 2017.

  BTA = Bruttoarea. Bruttoarean är summan av alla våningsplans area och begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida.

 6. Skattebetalande Strömstadsbo skriver:

  Jag säger då det…det är en jäkla tur att du håller ett vakande och skärpt öga på våra politiker och tjänstemän, Sören Eriksson. Tack för allt jobb du lägger ner på detta granskande!

 7. CTL skriver:

  Håller helt med Diana.
  Skippa golfen och allt annat i livet Sören 🙂 bloggen behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *