Het debatt om skolorna på Tjärnö och Koster!

Debattens vågor går höga när det gäller skolornas vara eller inte vara på Tjärnö respektive Koster.

Det flesta har naturligtvis åsikter om dessa skolor och full förståelse för den oro nedläggningsdiskussioner skapar hos föräldrarna.
Men, den fråga alla måste ställa sig är hur liten kan en skola bli för att leva upp till de mest elementära kraven.
Tjärnö skola klarar, för närvarande, säkert kraven, men hur ser det ut framöver.
Flera scenarier målas upp som argument för att skolan måste finnas kvar. Man talar om personal till Lovéncentrat och planerad byggnation i närområdet vilket skulle borga för en inflyttning. Sammantaget en ljus bild för skolans framtid. Låt oss hoppas att det blir så och inte bara fromma förhoppningar. Under alla omständigheter måste barnens behov komma i första rummet. Föräldrarnas eventuella bekvämlighet kan inte vara det som styr.
Det har inte framgått av allt som skrivits var eleverna som går i Tjärnö skola har sin bostad. Inte bara på Tjärnö väl?
Finns det elever som har nästan lika långt till skolan på Tjärnö som till skolorna i centrum?
I vilket fall som helst finns det i nuläget ingen anledning att forcera fram ett nedläggningsbeslut. Utred frågan ordentligt och basera utredningen på sakargument. Hur ser behovet av bostäder ut, vilket personalbehov har Lovéncentrat över tid? Har man någon kunskap om hur många som kan tänka sig flytta till Tjärnö? När alla dessa bitar fallit på plats kan frågan om skolans vara eller inte vara diskuteras baserat på ett bra faktaunderlag.

Koster, däremot, är en helt annan femma. Där lever skolan på konstgjord andning och om inget dramatiskt händer är det svårt att se en överlevnad.
Mycket av Kosters framtid i allmänhet och skolans i synnerhet hänger samman med den inflyttning man så ofta talar om. Det har florerat uppgifter om att det skulle finnas ett åttiotal personer som sagt sig villiga att flytta till Koster. Lite oklart hur många av dessa som är barnfamiljer. Sannolikt är siffran 80 en aning överdriven. Oklart också vad man anser att alla dessa nyinflyttare skall jobba med. Mycket av det som händer på Koster är i hög grad säsongsinriktat och det genererar knappast sysselsättning som ger en vettig årsinkomst.
På Koster liksom på Tjärnö talar man om kommande ny bebyggelse för potentiella inflyttare men just på Koster verkar det gå trögt att få igång någon byggnation. Varken kommunen eller Strömstadsbyggen har släppt några uppgifter om när man planerar en byggstart.
Att det måste byggas på Koster är nog de flesta överens om eftersom de objekt som finns till salu knappast har ett pris som en barnfamilj har råd att betala.
Intimt sammankopplat med behovet av nya bostäder är den segdragna frågan om vatten och avlopp. Löser man inte den knuten tornar problemen upp sig och det kommer att bli allt svårare att få fram någon byggnation värd namnet.

Det finns således hinder att ta sig över även om de är betydligt lägre på Tjärnö än på Koster.
När infekterade ämnen diskuteras ligger det nära till hands att vissa politiker försöker dra växlar på människors misstro. Det låter bra och verkar seriöst. Men det politiska ansvaret sträcker sig längre än till att hålla med den som ropar högst.
Visst, skolor måste få kosta, det inser alla. Det gäller bara att komma överens om vilka andra kommunala åtaganden som skall ges mindre ekonomiskt utrymme för att skolorna skall få tillräckligt.
Man måste också tänka på att inte blanda ihop investeringar med drift. Det blir inte mer pengar till lärarlöner om man låter bli att asfaltera en gata eller låter bli att byta gamla avloppsrör.
Däremot kan man, som en ren hypotes, minska antalet arvoderade politiker eller minska antalet anställda i kommunledningen. Då skapas ett ekonomiskt utrymme som kan användas till skolpersonal.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Het debatt om skolorna på Tjärnö och Koster!

 1. Lärare skriver:

  Kan man tänka sig att driva skolorna på Tjärnö och Koster som föräldrakooperativ?

  • Cilla skriver:

   Javisst kkan de det. Startar föräldrarna motsvarigheten till kooperativt ägd skola eller pedagogisk omsorg eller liknande så har eleverna rätt till grundskolepeng, skolorna får rätt till administrativa kostnader, tilläggsbelopp och en rad motsvarigheter som de kommunala skolorna har inne på fastlandet. Friskolor brukar samla mycket engagerade människor som inte ger sig förrän kommunen ger det som krävs för att driva en skola.

   Man kommer inte ifrån att så länge som Sverige har en barnbefolkning som ska utbildas, så kommer det att synas i kommunekonomin som utgift under den tid de utbildar sig, och som en inkomst senare. Utbildning är en investering.

 2. Vi flytt int skriver:

  Om man ser till verkligheten är det knappast troligt att det blir särskilt många nyinflyttade familjer till Koster även om man bygger några lägenheter.
  Vi hade för många år sedan en ”grön våg” i kommunen. Man skulle flytta ut på landet och lämna larmet i stan. Leva nära naturen och sköta sig själv.
  Så började ungarna växa upp med krav på olika fritidssysselsättningar. Den ena skulle hit och den andra skulle dit. Dags att köpa en bil till. Men nu började det bli lite dyrt och tankarna kom att man kanske skulle söka sig närmare centrum igen. Det blev slitsamt i längden att skjutsa ungar var och varannan dag.
  Sagt och gjort, nu gällde det att sälja huset och då uppstod nästa problem, huset var inte alls värt det man trodde, det låg på fel plats. Kämpigt, kämpigt, sälja med förlust var ingen bra lösning. Just nu vet vi varken ut eller in.
  Det vi råkat ut för behöver inte hända den som flyttar till Koster, där går att sälja vad som helst till stenrika sommargäster.
  Å andra sidan har jag hört att det är både dyrt och svårt att bygga på Koster, det saknas vatten och tomterna är skitdyra. I min värld ser det ut som att Koster kommer att bli ett semesterparadis för de välbesuttna och ett besöksmål för oss andra med mindre pengar i plånboken.

  • soreneriksson skriver:

   Vår förra turistchef ansåg att ”det skall kosta att åka till Koster”. Platsen ansåg hon vara så unik att man inte vill ha dit turister som har med sig egna matpaket och skräpar ner.

   • soreneriksson skriver:

    I sommar kostar det för en familj med två barn i skolåldern sammanlagt 460 kronor att resa till och från Koster. Billigt??

    • Emil skriver:

     Ja, med tanke på att den summan även innebär återresa.

     • Emil skriver:

      Missade att du hade nämnt återresan redan, fel av mig.
      Men kan tillägga att jag under de somrar jag har jobbat där bara bara har upplevt missnöje med priserna ett fåtal gånger.
      130 kr tur/retur på en biljett som under sommaren inte hinner gå ut är väl för det flesta överkomligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *