Politiskt stiltje!

Eftersom det inte händer särskilt mycket inom den lokala politiken just nu tar vi en titt på klimatfenomenet.

Klimatmarodör
Ibland får man känslan av att vara en riktig klimatmarodör bara för att man inte kör en elbil. Men, handen på hjärtat, det finns ju så mycket mer man gör som påverkar klimatet. I min familj kör vi en dieselbil med den senaste typen av rening som går att få. Vi kör ca 500 mil om året. Är vi då en större klimatbov än den som kör en elbil 3.000 mil om året. Kanske inte. Var kommer elen ifrån som driver elbilen, vilken påverkan har gruvbrytningen av de metaller som behövs för att tillverka batterierna, Vad hände med batterierna när de tjänat ut. Hur mycket av skattemedlen går åt för att subventionera elbilar och elcyklar.

Om man kör elbil under merparten av året men under sommaren åker båt med en tvåtakts utombordare är man då klimatsmart eller en klimatbov. Och hur är det med gräsklipparen, drivs den också av en tvåtaktsmotor. Blir det bättre om båten har en fyrtakts utombordare eller om gräsklipparen också har en fyrtaktsmotor.

Som i så många andra frågor har Sverige kommit att hamna i fokus för utvecklingen. I alla fall om man får tro vissa förståsigpåare. Men sanningen är väl den att om hela Sverige helt plötsligt skulle bli fossilt oberoende, om alla bensin- och dieselbilar försvann, lätta som tunga fordon, liksom båtar och allt annat motordrivet, liksom hela industrisektorn och allt som har med uppvärmning av våra bostäder och lokaler att göra skulle det sammantaget knappast märkas globalt.
Vi skall övertygas om värdet av att köpa svindyra elbilar något merparten av befolkningen i resten av världen inte ens kan drömma om. Den som haft möjlighet att studera trafikmiljön i några av världens största städer inser hur monumentalt stort problemet är.
Calcutta, Bangkok, Manila, Peking etc. etc. Städer som har större befolkning än hela Sverige.
Och kött skall vi inte äta eftersom korna släpper ut farliga gaser.
Därmed inte sagt att vi inte skall göra vad vi kan, men låt det inte gå till överdrift.
Här i Strömstad blir vi snart begåvade med världens största hybridfärja, men den mest centrala delen i hela detta koncept, möjligheten att förse färjan med elkraft, missade man.
Samtidigt får vi fortsätta leva med att alla andra fartyg som angör Strömstad, i princip är dieseldrivna. Färjor och passagerarbåtar liksom periodiskt besökande fartyg.
Om sommaren är kall och regnig som den var 2017 blir vi deppade, men om den är varm och solig som den var 2018 då blir vi oroade. Barndomens somrar var emellertid alltid varma och soliga. Eller hur.

Under tiden matas vi av media med den ena larmrapporten värre än den andra precis som om vi befanns i kanten av en ättestupa. Forskare med en något mer nyanserad inställning till klimatutvecklingen hörs eller syns sällan. Det förefaller inte ligga i tiden att låta andra än de verkliga pessimisterna komma till tals. Svart är svart och någon gråskala synes inte finnas. Att jorden genom årtusendena genomgått dramatiska förändringar när det gäller klimatet synes sakna betydelse. Nu skall det mesta ställas tillrätta innan år 2030.

Jag har länge undrat varför människan är så otroligt fascinerad av tanken om sin egen och jordens undergång. Varför dyker det gång på gång domedagsprofetior och varför tar vi alltid emot dem med öppna armar? Professor Dennis Dutton jämför i New York Times klimatalarmismen med den fruktade Y2K-katastrofen. Den 31 december 1999 trodde många att hela världen skulle lamslås när klockan slog över till midnatt. På samma sätt spår nu åtskilliga röster en klimatkatastrof av grövsta kaliber.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

24 svar på Politiskt stiltje!

 1. Emil skriver:

  Att Sverige när det gäller klimatet på många punkter är en föregångsland kan vi ju bara glädja oss åt. Och det ska Sverige såklart fortsätta vara, i samarbete med övriga länder.
  Själv tror jag på att teknisk utveckling gynnar klimatet mer på längre sikt än teknisk nedstängning. Den teorin kan ju föras direkt över på kärnkraften som genom utveckling kan fortsätta vara det enda hållbara och säkraste sättet att producera elkraft, tills det att vi har ett grönare alternativ som täcker hela behovet. Teorin om att elbilar ersätter alla bilar som drivs genom förbränning är en sanning som fortfarande är långt borta, men det är inte alls en orealistisk framtid.

  Att diskutera klimatfrågor är svårt om man bara ska hålla sig till lokal nivå så jag hoppas att det går bra att tänka utanför bloggen som ju annars representerar det lokala.
  Det är nämligen så att ska vi lyckas komma tillbaka på spåret när det gäller klimatet så måste vi i samarbete på global nivå se till att länder som Kina också får upp ögonen. Att vi byter till energisnåla glödlampor är ju en piss i Nilen så länge det mesta av Kina är lika fruktbart som Stockholms centralstation. Och med en amerikansk president som påstår att det är länder i Asien som hittar på klimatförändringar för att skada den amerikanska ekonomin så gäller det att alla så kallade föregångsländer står samman och representerar det sunda förnuftet och lär övrigheten att se realiteterna.

 2. Emil skriver:

  När det gäller hybridfärjan så har det aldrig varit tänkt att den skulle gå på el hela sträckan. Vilken ände av sträckan som kommer vara eldriven borde inte spela någon roll ur en mer utåtvänd synvinkel gällande klimatförbättringar. Färjan kommer gå på el en del av sträckan vilket är tanken med en hybridfärja och i övrigt så är det bland den mest moderna reningstekniken vad gäller avgaser ombord, så jämfört med de färjor som trafikerar sträckan nu så är det en enorm förbättring och en enorm modernisering både i Sandefjord och i Strömstad och det är där fokus bör ligga.

  • soreneriksson skriver:

   Med laddning även i Strömstad skulle färjan kunna trafikera in- och utfart både till Strömstad och Sandefjord enbart med eldrift.

   • Emil skriver:

    Men det är rederiet som planerar för landkraftsanläggningarna och deras plan är att den aktuella ska placeras i Sandefjord.
    Att man aldrig kan vara nöjd med det som görs och hela tiden sitter och ropar på mer har jag svårt för. En hybridfärjas funktion har aldrig varit total eldrift.
    Färjan kommer ha batterikapacitet för eldrift i en timme av resan. Låt de som har befälet över fartyget avgöra hur distributionen av elkraften ombord ska ske.

    Varför inte vara glad för den enorma miljömässiga uppdatering som hybridfärjan kommer utgöra i båda kommuner istället för detta evinnerliga gnäll.

    • soreneriksson skriver:

     En hel timmas eldrift, otroligt!

     • Emil skriver:

      En timmes eldrift och fortsatt resa med minimala utsläpp, jämfört med de utsläppen som råder på sträckan idag.
      Det är en tveklös enorm förbättring.

     • soreneriksson skriver:

      Hur enorm förbättringen blir återstår att se när 2 av 6 turer tas om hand av hybridfärjan.

 3. Emil skriver:

  Enligt bloggens rutiner så är det pessimismen som dominerar resonemangen.
  Hybridfärjan kommer bidra till och bana väg för ett modernare resesätt och ett modernare miljötänk, oavsett i vilken utsträckning den kommer att trafikera. En enstaka resa utförd med hybridfärjan är ett steg i rätt riktning.

  • soreneriksson skriver:

   Det stämmer precis, men att kalla det en enorm förbättring är att ta i.
   Kalla oss gärna pessimister, jag vill hellre kalla det realism. Det är en realitet att man missat att se till att färjan inte kan laddas i Strömstad. Det är en realitet att alla annan sjöfart skitar ner lika mycket som tidigare.
   Hur går vi nu vidare för att förbättra även den övriga sjöfarten. Kosterbåtarna till exempel.

  • soreneriksson skriver:

   Det kan kanske behövas ett förtydligande. Självklart är vi jublande glada över att den nya hybridfärjan sätts i drift. Jag om någon vet hur det är att tvingas leva med avgaser ständigt svepande runt huset. Otaliga protester och möten resulterade till slut i att rederiet övergick från tjockolja till marindiesel. Vi gick i bräschen för en renare färjetrafik medan man från kommunen var helt passiv.
   Den dåvarande terminalchefen och numera framträdande regionpolitikern ifrågasatte våra protester och uttryckte sig på följande sätt: ”Man måste fråga sig vad som är viktigast, ett färjeläge eller bostäder som störs av röken från färjorna”. Då skall man komma ihåg att klagomålen även kommit från boende ända borta vid Rödsområdet.
   Hurra för den nya färjan, hoppas att de andra båtarna också byts ut.

 4. Vaken skriver:

  Jag förstår att det är problematiskt för centerpartisten ”Emil” när han måste försvara den gamla majoritetens tavla när man missade el till färjan.

 5. Rökskadad skriver:

  Om inte jag minns fel var ju Margareta Fredriksson vice ordförande i kommunstyrelsen under förra mandatperioden. Det var hon som var terminalchef när det rök som värst från färjorna. Hon bodde då själv mitt i röken men flyttade lämpligt nog till en lägenhet inne i stan.

 6. Emil skriver:

  Att du Sören påstår att all annan sjöfart ”skiter ner” lika mycket som det alltid har gjort visar bara em sak, nämligen att du är djupt okunnig när det gäller modern sjöfart.
  Då jag själv är inblandad i dagens tekniska utveckling av sjöfarten både via yrke och via utbildning så kan jag med säkerhet meddela att sjöfarten är ett av de områden som just nu genomgår en otrolig teknisk utveckling när det gäller miljöförbättring. Yttranden om att sjöfarten fortfarande förorenar lika mycket som under mitten och senare halvan av 1900-talet är rena tramset.

  • soreneriksson skriver:

   Misstolka inte de jag skriver. Läs min kommentar en gång till, noga.

  • soreneriksson skriver:

   Bra att rederierna står för en teknisk utveckling. Så lät det inte från Color Line när vi klagade på avgaserna. Då fick vi detta intelligenta svar: ”Nu har vi gått över till marindiesel, om ni inte blir nöjd med det återgår vi till tjockolja”. Hur jävla korkat var inte det.
   Nu blev det ju till slut en annan tingens ordning när det kom nya utsläppsdirektiv som inte var förhandlingsbara och det är vi tacksamma för. Frågan är om det skett någon förbättring frivilligt om inte dessa krav kommit.

   • Emil skriver:

    Jag tror att Color Line precis som många andra verksamheter där man måste prioritera gröna omställningar irriterar sig på att folk aldrig kan se något positivt i en grön teknisk utveckling. Hur mycket verksamheterna efter bästa förmåga än gör så är det fortfarande bara missnöje de får lägga öron till.
    Man måste inse att den tekniska utvecklingen tar tid och det med all rätt för att uppnå de bästa resultaten

    • Emil skriver:

     Jag är övertygad om att alla rederier hade valt en grön omställning frivilligt med tiden då deras verksamheter utan tvekan måste överleva tiden med fossila bränslekällor.

   • Emil skriver:

    Det är ju även så att tekniken inom sjöfart idag också har sitt fokus på att framdrift med fossila bränslen ska kunna ske utan några som helst skadliga utsläpp

 7. Emil skriver:

  Man skall även komma ihåg att är det gäller laddhybrider som Color Hybrid omtalas som av rederiet så innebär det att batterierna för framdrift ombord laddas upp av fartygets egna generatorer. Det är så att säga inte dieselmaskiner som står för framdriften utan för återuppladdning, vilket innebär enoerhörd effektivisering.

 8. Sören Eriksson skriver:

  Därmed är detta meningsutbyte avseende färjor mm avslutat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *