Är framtiden för Strömstads Tidning hotad?

Vikande prenumerationssiffror brukar vara ett tecken på att allt inte står rätt till.

Strömstads Tidning har under flera år fått vidkännas vikande intresse från allmänheten.
Att vissa prenumeranter i fortsättningen inte får tidning på morgonen eller kanske inte ens samma dag som den ges ut är en farlig utveckling. Tidningar är färskvara och därför blir det svårt att övertyga någon om värdet av att läsa lördagstidningen på måndag.
(Yesterday papers telling yesterday news)

Prenumerationerna av papperstidningen faller och kompenseras inte av nätupplagan. Läsarnas övergång från papperstidning till nättidning innebär också minskade intäkter eftersom man kan inte ta lika mycket betalt för nättidningen som man gör för pappersupplagan. Även om man, över tid, höjer priset på nätupplagan torde det knappast räcka för att säkerställa en god ekonomi. Det finns självklart också en gräns för hur mycket man vill betala för nättidningen, passeras den gränsen tappar man läsare på alla fronter.

Den senaste tiden har distributionen av papperstidningen strulat ordentligt och sociala medier vimlar av inlägg från läsare som kommer att säga upp prenumerationen eller redan har gjort det. Lite förvånande dock att vårt förra kommunalråd meddelar att han sagt upp sin prenumeration.

En tendens som börjar sprida sig är att en prenumerant läser tidningen först och sedan lämnar den vidare till sin granne som lämnar den vidare till nästa granne. Alla får läsa tidningen men till en tredjedel av kostnaden. Man menar, på fullt allvar, att tidningen är så tunn och snabbläst att det inte ställer till några problem att lämna över den till grannen.

Medborgarna är i behov av en engagerad lokal tidning. En tidning som speglar samhällets många delar och som har kraft att ifrågasätta och kräva besked.

Jag menar inte att tidningen uteslutande skall handla om politik, alls inte, sport, kultur och annat skall också ha sitt givna spaltutrymme. Men när man ger sig in i den politiska världen och det skall en lokaltidning göra måste man vara bra påläst och ha kraften att inte vika ner sig för makthavare som inte vill svara eller försöker mörka vad som egentligen pågår.
Det måste också vara tidningens uppgift att gräva fram uppgifter som gagnar medborgarna att få vetskap om och inte bara rapportera om sådant som politiker eller andra makthavare vill ha publicerat. Det gagnar heller inte tidningen eller ökar antalet prenumeranter att tidningsledningen ibland intar en avvisande ställning när berättigad kritik framförs.

Med detta sagt är jag klart oroad för tidningens framtid. Vikande prenumerationer är en sak, utebliven distribution till vissa abonnenter en annan anledning till oro.
Som jag ser det är risken uppenbar att Strömstads Tidning tills slut blir en bilaga i Bohusläningen.
Det finns dock möjlighet för Stampen att vända skutan genom att ge tidningen bättre resurser och förstärka redaktionen med fler reportrar som inte backar för att kräva besked. Då kanske intresset för tidningen ökar och läsarna återvänder. Om inte är jag rädd att tåget snart har gått.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på Är framtiden för Strömstads Tidning hotad?

 1. Historiker skriver:

  Det fanns en gång i Strömstad en mycket uppskattad person, tillika politiker. Han uttryckte sig så här:
  Jag är inte direkt barskrapad, men jag skulle aldrig komma på tanken att spendera något på en prenumeration på Strömstads Tidning.

 2. Emil skriver:

  En papperstidning har i alla dagar och kommer i alla kommande dagar ha en mycket mer utpräglad charm gentemot nättidningen. Personligen har inte bara med tidningens kvalitet att göra utan på något vis kan det ljudet som tidningen avger vid bläddring kännas trevligt.

  När det gäller nättidningar så är jag dock inte så kritisk som kanske vore nödvändigt. Tror att de flesta tidningar är beredda att lägga ned pappersutgåvan i samma stund som nättidningen blir enda hållbara källa till omsättning. Där gäller det ju då att se till att innehållet motsvarar det man fått på papper, både i kvalitet med också kvantitet. Det man förlorar på att inte kunna ge ut en papperstidning får man hoppas hamnar som kompensation till det man sparar i och med att en nättidning är billigare producera, om man satsar korrekt.
  När det gäller innehållet så tror jag inte heller att en nättidning påverkar journalisternas förmåga att gräva och utreda olika frågor. Texten borde vara den samma och en bra historia är en bra historia. En nättidning är dessutom lättare att hålla uppdaterad, vilket jag tycker är värt att tänka på då det verkar vara viktigt att nyheterna når oss i samma stund de utspelar sig.

  Man kan säga länge leve papperstidningar som likt inget annat representerar journalistik enligt alla dess traditioner, men man får inte vara blyg för att välkomna nättidningen.

 3. Lokalpatriot skriver:

  Det som man blir mest irriterad på är att tidningen börjat fylla ut sidorna med stora uppslag om tester av margarin eller kaffebryggare och material från Råd och Rön. Vad har det i en lokaltidning att göra?

 4. Lösnummerköpare skriver:

  Det är ju redan så mycket material från Bohusläningen i Strömstads Tidning så det vore kanske inte så dumt att slå ihop dem. Det lilla som är läsvärt i bägge tidningarna kunde ju bli läsning under lite längre tid än de få minuter det tar att bläddra igenom tomsäcken.

 5. KalleA skriver:

  När STNB började styras av chefredaktör Ingalill Sundhage, så började raset för tidningen. Hon skulle tala om vad kunder skulle läsa. Kunderna fick inte tala om vad vi ville ha. Fråga kunderna vad vi tycker om papperstidningen innan det är alldeles för sent för återhämtning. Synd om STNB försvinner för att tidningen missköts.

 6. Lennart skriver:

  Jag håller med Sören, men jag tror att man i framtiden kan ta mer betalt för nättidningar. En stor fördel med nättidning är att den lockar redationer till att sprida artiklar på sociala medier, och där blir tidningen plötsligt interaktiv. Varje artikel kan bli diskuterad av många. Bra för debatten, och bra för tidningen.

  Håller med Sören om att STNB kunde vara betydligt bättre på att granska beslut och processer. Några av de yngre journalisterna är lite bättre på att läsa in sig och tänka själva innan de ställer frågor till de ansvariga.

  Ledarna är helt värdelösa. De är exempel på hur urvattnat det kommer att bli om STNB slås samman med Bohuslänningen och måste kämpa om utrymmet där samt ha folk från andra orter som skriver om Strömstad.

  Jag är beredd att prenumerera på tidningen bara för att undvika en sammanslagning och jag uppmuntrar alla andra att göra detsamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *