Varför måste det bli dyrt att bygga på Rådhusberget?

Strömstads Tidning refererar till uttalande från kommunens bygg- och planchef Elin Solvang som säger att byggnation på Rådhusberget blir dyr.

Hon grundar sitt påstående på att bebyggelsen blir synlig från havet.
Det kräver mycket av utformning och gestaltning, konstaterade hon.

Vidare säger hon följande:
Om ambitionen är att bygga billiga hyresrätter är Rådhusberget inte rätt, men om ambitionen är att skapa blandad bebyggelse och centrala bostäder då är det rätt.

Det låter, med förlov sagt, konstigt. Här har man ett område som redan bebyggts med relativt enkla byggnader och vad är det då som säger att tillkommande bebyggelse skall utsättas för omfattande bestämmelser som utformning och gestaltning. Stora delar av bebyggelsen på Rådhusberget är redan idag synlig från havet och vad skulle det göra för skillnad om det blev några ytterligare byggnader. Utan att man för den sakens skull måste krångla till allt.

I motsats till Elin Solvang vill jag hävda att Rådhusberget mycket väl lämpar sig för en anpassad utbyggnad och då med byggnader som inte sticker ut mer än de som redan finns där. VA finns i området och det hjälper till för att hålla kostnaden nere.

Kan det vara så att man inom planavdelningen vill sätta någon sorts eget avtryck i den kommande bebyggelsen genom att föreslå utföranden som kostar mer än de smakar.

Vi har fått till oss lite av samma tendenser när det gäller Canning där man i det pågående planarbetet föreslagit mycket dyra lösningar när det gäller, bland annat, gator och trottoarer. Lösningar som det sägs att Riksbyggen har reagerat mot. Men här kanske planavdelningen kan komma med förtydliganden.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Varför måste det bli dyrt att bygga på Rådhusberget?

 1. Lars Georgsson skriver:

  Elin Solvang är ansvarig tjänsteman för bl.a. Båtvikenplanen som nu ger bygglov för en från havet väl synlig svartbyggd bunkerliknande byggnad och dessutom möjliggör för ytterligare en svartbyggare att bygga två stora tvåvåningshus längst ut mot havet på en hög avsats inom strandskyddets 100 metersgräns. Hennes synpunkter om utformning och gestaltning ger jag inte mycket för och inte heller omtanken om vad som syns ifrån havet. Det vore väl utmärkt om hon hölls borta från alla viktigare byggprojekt som planeras i kommunen. Inklusive Rådhusberget och Canning. Hennes track record är inte imponerande.

  • soreneriksson skriver:

   Inte var det bättre den gången hon försökte övertala nämnden att ta flera grönområden i Båtvikenområdet i anspråk för att pressa in flera tomter. Den gång blev det tvärnej av en helt enig nämnd som dessutom förvånade sig över att hon lagt ner en massa onödigt utredningsarbete utan att det fanns ett uppdrag från nämnden.

 2. Arkitektstudent skriver:

  Jag undrar varför ”utformning och gestaltning” måste bli så dyrt.
  På min tid fick vi lära oss att en av de viktigaste utmaningarna för arkitekter var att kunna rita vackra och väl utformade hus som inte blev onödigt dyra.
  Det finns inget som säger att dyra hus skulle vara bättre utformade och bättre gestaltade än billiga hus.

 3. Nöjd byggare. skriver:

  De senaste fyra åren har det varit ett centerstyrt tvärstopp i all produktion av hyresrätter. En okunnig miljöpartist som ordförande i byggnämnden bidrog till en sällan skådad velighet i beslutsfattandet. Nu är det en ny besättning och då är det bara att hoppas på att det äntligen händer något. Nu sätter man igång med Rådhusberget trots att miljöpartiet valt att sätta den tidigare ordföranden i nämnden som vanlig ledamot där han kan fortsätta sitt velande och gnällande. Skillnaden är bara att nu behöver ingen bry sig om honom eller hans tyckande. Bara detta borgar för att det blir fart på verksamheten. Det är klart förstås att det inte gjorde något om Strömstads Tidning också insåg att det är en ny regim så att man fick läsa vad t.ex. den nuvarande ordföranden tycker om Rådhusberget. I dagens tidning återges bara sedvanligt gnäll från miljöpartiet.

 4. Utan griller i huvudet än så länge skriver:

  Tidningens starka betoning på vad MPs ledamot tycker är underlig. Dessutom borde tidningen kolla upp var i kommunen och i andra kommuner man byggt billigast nära stadskärnor. De verkar svälja att det bara finns dyra, komplicerade byggsätt som passar miljonärer.

  Kommunens tjänstemän verkar ha kommit långt bort från vad bostäder primärt handlar om: Att kunna och ha råd att bo. Klarar de inte utformning och gestaltning med detta som mål så borde de byta jobb.

  Canningprojekten med speglingar i glas, möten med vatten som bara den med långsam båt kan se, torg som egentligen är blomrabatter – liksom hela varumärkestjafset i kommunen som bara kostar pengar, verkar ha satt griller i huvudet på många i kommunen.

 5. Bygg nu! Tänk inte på skönandarna! skriver:

  Det var inte så länge sedan som den föregående turistchefen kläckte sin fantastiska slogan att det Skall Kosta att besöka Koster. Hennes efterföljare på posten har nu lyckats konferera, mässbesöka och via en underlig egenplockad idégrupp blåsa någon miljon av EU-pengar på detta enfaldiga platsmärke som nu misspryder vår paradplats och den inte mindre meningslösa flagguppsättningen med ett ankare med ett hjärtformat hål just där ett riktigt ankare måste vara som starkast. Lägg därtill den floskulösa meningen ” Havet i centrum och livet i fokus” så förstår man att det blir besvärligt att bestämma sig för hur det skall se ut på Rådhusberget.

 6. Sven Moosberg skriver:

  Det är väl självklart att det blir billigare att bygga på Rådhusberget än att starta ett bygge på annan plats utan den närheten till alla infrastrukturella behov, som erbjudes på Rådhusberget. Det bör var och en förstå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *