Kräftgång för Strömstads tidning

Upplagan för Strömstads Tidning fortsätter minska!

För femte året i följd minskar upplagan för Strömstads Tidning.

Från att 2014 haft en pappersupplaga på 4.800 ex. är man 2018 nere på 3.400 ex.
Fallet dämpas något av att man numera har en digital upplaga på 600 ex.
Ca 10 % av upplagan säljs med rabatt och 200 ex är gratis, oklart vilka som får dem.

https://katalog.mediafacts.se/Audit/7206

I ett läge med vikande prenumerationer väljer så Stampen, som äger Strömstads Tidning, att sparka ett antal tidningsbud. Många som tidigare fått sin tidning på morgonen skall nu få den via posten. Det betyder att lördagstidningen inte kommer dessa prenumeranter till del förrän måndag lunch, i bästa fall.

Jag har svårt att tro annat än att det kommer att betyda att ytterligare prenumeranter går förlorade. Sannolikt hoppas tidningen på att dessa skall övergå till att prenumerera på den digitala upplagan. Kan vi då räkna med ökat pris för den digitala tidningen, risken finns.

Många tidningar har problem med sina pappersupplagor men STNB borde, som enda tidning på orten kunna stå sig starkare. Men man har ju, de facto, tappat prenumeranter under flera år, innan den digitala världen gjorde sig påmind.

Hur utvecklingen skall bli står skrivet i stjärnorna men risken är uppenbar att man ganska snart hamnar på en nivå då det inte längre är lönsamt.
Avgörande blir hur man lyckas hantera journalistiken, balansera sport, kultur och allmänreportage mot varandra och hur väl rustad man är att granska makten. Inte minst gäller det att sätta tummen på makthavarna och bevaka vart medborgarnas surt förvärvade skattekronor tar vägen. Här finns en klar förbättringspotential.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Kräftgång för Strömstads tidning

 1. Besviken medborgare skriver:

  Inte ett dugg förvånande. Sporten och kulturen tar allt större plats i tidningen. Lägg därtill ganska meningslösa reportage från andra länder (billiga spaltmeter för tidningen) och ett minskat intresse för den lokala politiken som sammanlagt gör att intresset från den stora allmänheten minskar.

 2. Orolig förälder skriver:

  Tidningen skriver om nya förskolan i Skee där föräldrarna är oroliga för säkerheten. Varför i hela friden har inte tidningen intervjuat några av de politiker som fattade beslut om att förskolan skulle placeras där den nu ligger. Ett beslut som tog med minsta möjliga röstövervikt. Redan innan beslut fattades var man orolig för säkerheten men den då sittande majoriteten tog inte till sig några argument i den riktningen.

 3. KalleA skriver:

  STNB bryr sig inte om vad kunderna/prenumeranterna tycker. Dom kör sitt eget race. Det finns ju massor att skriva om från Norra Bohuslän förutom sport, med jättebilder, och kultur. När nu centern inte längre kan påverka politiken, så är tydligen all annan politik ointressant för STNB. Dessa utfall som vissa moderata politiker får stor plats för i tidningen är ju bara spektakulära anfall.
  Undrar vem som egentligen styr och bestämmer vad tidningen får skriva om.
  Varje gång man läst tidningen undrar man varför man fortfarande prenumererar.
  Att skylla på e-tidningen är en dålig ursäkt för en dålig produkt.

 4. Besviken prenumerant skriver:

  Det finns inte på kartan att jag skulle förlänga prenumerationen på STNB.

 5. Papperstidningsälskare skriver:

  Frågan är väl varför tidningsledningen inte tycks fundera över vad det är som gör att Strömstadsborna tappar intresset för innehållet. Själv blir jag besviken på allt som så tydligt är instoppat av externt material för att fylla ett par sidor där man inte har egenproducerad text. Hela uppslag med tester och utslag i allmänna reklamationsnämnden och resereportage från exotiska länder tillhör sånt som man klarar sig utan. Däremot läser man gärna om allt som rör sig i kommunen, men det blir ju allt mindre av detta.

 6. Fd journalist skriver:

  Stampen borde ge redaktionen möjlighet att utöka. Redaktionen är för liten. Med tanke på att Strömstad är en relativt stor turistort som också skulle kunna locka läsare från andra orter året om så borde Stampen betrakta tidningen som potentiellt större än sitt invånarantal.

  Chefredaktören verkar ängslig och betrakta diskussion om tidningen som illasinnande attacker, samtidigt som han fnyser åt andra nyhetsaktörer utan att våga ta öppen, saklig debatt. Han missar därmed att låta tidningens journalistik berikas av de undersökningar som görs här och av andra. Det är bekvämare att fnysa och försöka sitta kvar på höga hästar inne på redaktionen med sina kollegor, kanske? Eler är han bara ung och måste stå på tillväxt?

  Det fungerar inte längre att behålla automatisk respekt för journalister som tidigare, lika lite som andra professionella har auktoritet pga sin titel. Respekten måste förtjänas. Det räcker inte att en lokal tidning hävdar att den har högre etisk moral, tar större ansvar för allsidighet och objektivitet än andra när det bevisas gång på gång att sakliga faktum grävs upp av andra, och tidningen väljer den enkla vägen att ställa frågor till makthavare.

  Jag tror inte att tidningens ekonomi räddas av att redaktionen ängsligt tar reda på vad ”folk” vill ha. Jag tror att tidningens redaktion ska stå upp för de idéer de har om vad som ska omskrivas i det lilla lokalsamhället. Gammal klassisk liberal tidningsetik med att granska makthavare, stå för ett brett kulturutbud (även sport och skolavslutningar), erbjuda stor insändarplats mm är en bra grund.

  Och då är vi ganska nära det tidningen är idag. Förutom att man är dålig på att granska makthavare och att göra egna undersökningar. Samt att chefredaktören inte verkar liberal eller självsäker nog att möta andra som granskar med muntert sinne och positivt intresse.

 7. Strömstadsbo skriver:

  Strömstads Tidning försöker nu att bättra på de dåliga siffrorna genom att erbjuda nya prenumeranter starkt reducerat pris. 79 spänn för tre månader.
  Kanske en kortsiktig lösning för att lyfta men inget som på något sätt stärker ekonomin. Tvärt om.
  Det enda som kan lyfta tidningen är en bättre inriktning på den granskande uppgift som åligger varje lokaltidning. Det måste bli ett slut på att ständigt och utan det minsta ifrågasättande acceptera uttalanden från makthavare. Dags att ställa följdfrågor när politiker försöker slingra sig. Man bör också ställa frågor till dem som är ansvariga eller varit ansvariga för märkliga beslut.

  Senaste missen var ju när man lät bli att fråga en enda av dem som beslutade om bygget av förskolan i Skee. Dessa har en del att stå till svars för och det borde tidningen ha uppmärksammat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *