Behöver vi oroa oss?

Att kommunen är hårt belånad är ingen nyhet.

Är det något vi behöver oroa oss över? Egentligen inte säger politikerna, det finns betryggande säkerheter.

Men med tanke på vad som nu sker kanske man ändå behöver ägna ekonomin lite uppmärksamhet.
Just nu investeras flera hundra miljoner i diverse projekt och eftersom pengar kostar pengar vore det konstigt om inte det på sikt kommer att drabba skattebetalarna.

Låt oss titta lite närmare på de projekt som nu pågår:

Färjeläget
Här investeras stora belopp som man påstår att rederierna skall betala under de kommande tjugo åren.
Men om budgeten spricker och det blir dyrare, betalar då rederierna överkostnaden också. Och vad händer med den nödvändiga elanslutningen, kommer den till stånd och vem eller vilka skall stå för den kostnaden.
Vi vet inte och informationen från kommunen är minst sagt knapphändig.

Myrens hamn
Här pågår omfattande arbeten och många miljoner plöjs ner. Det sägs att Kustbevakningen skall stå för en del av kostnaden men vi vet inte hur mycket och därmed heller inte vilket belopp som hamnar på skattebetalarna.
Precis som för färjeläget är informationen från kommunen undermålig.

Reningsverket
Den i särklass dyraste investeringen. Flera hundra miljoner kostar projektet och vi har inte en susning om huruvida man håller budget. Flera signaler talar om problem men någon underhandsinformation från kommunen finns inte, hur mycket man än letar på hemsidan.
Vi har redan bland Sveriges högsta VA-taxor, de kommer knappast att sjunka efter miljoninvesteringarna i reningsverket.

Och som om det inte vore nog med det ser vi framför oss mycket stora kommande investeringar och önskemål:

Canningprojektet
Ett vågspel, rent ekonomiskt. Kommunen har förbundit sig att svara för mycket stora kostnader i projektet. Dess kommer delvis att betalas av Riksbyggen men avtalet är så utformat att man bara behöver betala för den mark man tar i anspråk allt eftersom. Det kan alltså bli en mycket segdragen historia, i synnerhet om bostadsmarknaden viker ännu mer. Då får kommunen ligga ute med pengar under mycket lång tid. Och, som sagt, pengar kostar pengar.

Äldreboende Särskilt boende
Ett tidigare löfte om detta projekt ligger hyfsat nära i tiden att genomföras, får vi hoppas. Många miljoner, men en helt nödvändig investering. Bara man kunde komma överens om var bygget skall placeras.

Bro över Bojarkilen
Liberalernas käpphäst till en kostnad som kan hamna runt trettio miljoner. Är det en investering som är helt nödvändig måste man fråga sig. Visserligen gagnar det hotellet och de sommarboende i Kebalviken, men knappast någon annan.

Strömstadsbyggen
Här har VD aviserat att bolaget inte kan bygga några hyresrätter och man inte får bidrag. Antingen från staten eller från kommunen.
Norrkärrsprojektet gick i stå när de statliga bidragen försvann och i kv. Magistern kan man inte bygga om man inte får tolv miljoner från kommunen. Vad som händer med dessa projekt liksom de omskrivna bostadsprojekten på Koster vet vi inte och informationen är synnerligen tunn.
Samtidigt som så många ropar efter hyresrätter. Vi är nu inne på det tredje året i rad då inte en enda ny hyresrätt producerats.

Strömstadslokaler
Vi vet faktiskt inte hur ekonomin ser ut hos det bolaget. I synnerhet inte när de gäller engagemanget i den dyrt förvärvade industrifastigheten på Erlandseröd. Hur mycket har det kostat hittills och vad händer med det så kallade multiköket. Ingen som helst information finns att hitta, någonstans.

Vatten och avlopp Koster
Skall det bli någon riktig ordning på detta dilemma ser jag ingen annan lösning är ledningar från fastlandet. Dyrt som sjutton men helt nödvändigt om Koster skall kunna utvecklas. Allt tal om enkla lösningar tror jag inte på. När man börjar analysera vad dessa ”enkla lösningar” kostar i verkligheten kommer man att inse att riktigt så enkelt var det inte.

Det finns naturligtvis många fler önskemål om investeringar över tid. Jag är helt säker på att både vård, skola och omsorg har behov som måste tillfredsställas och därför är det viktigare än någonsin att hålla i pengarna och verkligen se till att de används på rätt sätt.

Befolkningsutvecklingen blir sannolikt hellr inte den som man förutsatte när vision 2030 klubbades igenom och därför kan man inte räkna med så många nya skattebetalare som kan vara med och stå för notan.

Eftersom informationen från kommunen lämnar mycket övrig att önska hade det varit trevligt om vår lokaltidning kunde göra en insats här, men tyvärr förefaller intresset vara ganska svalt när det gäller att gräva i den kommunala ekonomin.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Behöver vi oroa oss?

  1. Nalle skriver:

    Konstigt att ingen kommenterar ovanstående ?
    Torde vara en hel del som kommunledningen borde sätta tänderna i .

  2. Sven Moosberg skriver:

    På nyheterna överallt i flödet så framkommer att statsskulden går drastiskt ner och att det även kommer att medföra likaledes för kommunerna! Detta tvivlar jag i allra högsta grad på och i vart fall tror jag inte detta kommer att gälla för Strömstad Kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *