Centerliberalmoderatena de gröna.

C.L.MP förlorade makten och M visste inte varför.

Även om M kunde tillgodoräkna sig viss framgång i valet gick det rätt åt skogen med de tänkta allianskamraterna.
En förklaring kan vara att flera C- och L-väljare valde att gå till M.
Men merparten av de förlorade mandaten hamnade hos andra partier.
Att det skulle bli så blev känt ganska tidigt. Medborgarna var helt enkelt trötta på den maktfullkomlighet den dåvarande majoriteten visade upp.
Det jäste i leden och när det dessutom visade sig att man medvetet undanhöll information till oppositionen ställdes allt på sin spets.
Detta kunde inte få fortgå och aversionen mot den politiska majoriteten växte för att nå något slags crescendo när man, utan att det fattats ett beslut i Tekniska nämnden genomförde den misslyckade ombyggnaden vid torget.
Det blev helt enkelt droppen som fick bägaren att rinna över.
Folk var förbannade och inte blev det bättre när Åsa Torstensson gick ut i media och meddelade ”Blir det inte bra får vi göra om”.
Det sättet att hantera skattemedel och dessutom sätta sig över nämnden gjorde medborgarna synnerligen upprörda.

Därför borde inte valresultatet kommit som någon överraskning, frågan var bara hur stor förlusten skulle bli.
Det insåg de allra flesta som kunnat följa med i det som hänt under mandatperioden.
Det krävdes ingen Gallupundersökning för att man skulle inse att centerpartiets tid vid makten skulle få ett abrupt slut.

I valet 2006 förlorade centern 4 mandat efter att medborgarna tröttnat på maktfullkomligheten.
I valet 2018 blev förlusten 5 mandat vilket visar att man inget lärt av historien.
Man körde på i gamla fotspår utan att inse att man kör inte över medborgarna ostraffat.

Hade den nya ledningen hos moderaterna förstått att det är så det fungerar hade man kunnat undvika att gå till val på att man avsåg bilda en alliansmajoritet.
En majoritet tillsammans med partier alla visste befann sig i nästan fritt fall. Dessvärre satte man allt för stor tilltro till den nye store ledaren som efter tolv år i Stockholm skulle se till att makten hamnade på rätt ställe.
Som bekant gick det inte alls och i det läget måste man leta syndabockar.
Först ut att anklagas för svek blev KD som haft den goda smaken meddela att man inte hade för avsikt att liera sig med något block.

På senare tid har man övergått till att kasta skit på S och SD som man anser ingått i något slag oheligt samarbete.
I sammanhanget ett patetiskt agerande som lägger ett löjets skimmer över M:s ledning.

Istället för att, på centervis, skylla på andra borde man rannsaka sig själv att analysera varför man, innan valet, valde att söka samarbete med partier man borde vetat skulle förlora. Den eftervalsanalysen kan kanske bära frukt för framtiden och visa hur viktigt det är att ha goda kontakter med medborgarna för att känna av stämningarna och därmed undvika uttalanden liknande dem man gjorde innan valet.

Ansvaret för detta ligger hos partiledningen som accepterade att den nyvalde ordföranden tilläts göra uttalanden som saknade förankring hos medborgarna. Övertron på den nya store ledaren borde ha dämpats och andra medlemmar med grundläggande kunskap om det politiska läget de senaste 12 åren borde ha satt ner foten och dämpat förväntningarna. Man borde insett det omöjliga i att, rakt av, införa rikspolitiska normer i en kommun som Strömstad.

Det gjorde man inte och då gick det om det gick, men ingen skall inbilla mig att man kommer att nå framgång i sitt fortsatta politiska arbete genom att kasta skit på andra.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Centerliberalmoderatena de gröna.

  1. Gammal Strömstadsbo skriver:

    Man kan lugnt konstatera att moderaterna i Strömstad totalt tappat fotfästet i verkligheten. Den nye partiledaren går till val lokalt utan att ens ha ett kommunalt handlingsprogram att visa upp.
    Nu går han ut med det ena tokiga uttalandet efter det andra och visar att han har svårt att finna sin plats i Strömstad. Det var nog knappast det många tidigare center-l och mp-väljare väntat sig när de gjorde strömhopp till moderaterna efter att ha tröttnat på kaoset i centrum och alla veliga turer kring Canning och bro över Bojarkilen till Spahotellet. För att inte tala om det nya plats- och plastpekoralet som nu misspryder inte bara Plagen utan även flaggorna på torget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *