Har moderaterna totalt tappat fotfästet?

Moderatherrarna Cederbratt och Persson försöker sig på ett reptrick och misslyckas å det gruvligaste.

Efter att Moderaterna under fyra år styrt kommunen tillsammans med socialdemokraterna och därefter i fyra år agerat i opposition tillsammans med S och Sverigedemokraterna försöker Cederbratt och Persson inbilla oss att SD är en plattform som S kan ställa lokalpolitiken på.

Resonemanget är så infamt korkat att det saknar motstycke.
Såvitt bekant är det inte alls fråga om att SD bildar någon slags plattform utan att det partiet helt enkelt insåg att S, tillsammans med flera övriga partier, var bättre för kommunen än den splittrade och i valet totalt nedgjorda grupp Cederbratt ville regera ihop med.

Det är alldeles uppenbart att Cederbratt, under flera år, inte följt med i den lokala politiken. Hade han gjort det hade han också insett att verkligheten ser en aning annorlunda ut här jämfört med på riksplanet.
Det hade räckt att han bemödat sig om att läsa en del protokoll.

För moderaterna i allmänhet och Cederbratt i synnerhet vore det betydligt bättre om man sysslade med realpolitik istället för dessa förvirrade tankar som saknar all verklighetsanknytning.

Herrar Cederbratt och Persson uppvisar i dagens insändare i STNB en politisk omogenhet. Insändaren andas besvikelse över att man inte lyckades få ihop en majoritet och då gör man som Centern gjorde efter valet 2006, man skyller på andra.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

21 svar på Har moderaterna totalt tappat fotfästet?

 1. Observer skriver:

  Sverigedemokraterna får rösta på vad de vill, bara de röstar på oss. Eller hur?

 2. Fd ledamot av fullmäktige skriver:

  Cederbratt kunde, till exempel, ta ett snack med de två ledamöter hos M som sitter kvar i fullmäktige efter senaste valet. Dom kan nog berätta varför dom röstat som SD massor av gånger. Eller är det så att man planerar att utesluta även dessa två?

 3. Nordbo skriver:

  Hö e de me han polisgutten, har´n tappa sansen eller ä han bare grätten.

 4. Gunilla skriver:

  Hellre Demokrat än Moderat.

 5. Sören Eriksson skriver:

  Ett fullt tänkbar scenario:
  Moderaterna går fram i valet.
  Visserligen tappar C, L och MP men väljer ändå att stödja moderaterna.
  Nu har man fått ihop 16 mandat, men tyvärr räcker det inte.

  I det läget träder Sverigedemokraterna in på banan och säger att man kan tänka sig att stödja M, L, C, MP-koalitionen och tillsammans skapa en majoritet med 22 mandat.

  Då säger Cederbratt NEJ, vi kommer inte att acceptera stöd från SD då avstår vi hellre från makten.

  Låter scenariot trovärdigt.
  Enligt Cederbratt borde det vara det eftersom han beskyller S för att ha tagit makten med hjälp av SD.
  Något han uppenbarligen aldrig själv ens skulle överväga.
  Att han inte verkar ha några problem med att SD röstade för M-KD-budgeten i Riksdagen, tja det är en helt annan historia.

 6. Sören Eriksson skriver:

  Expressen för 8 minuter sedan:
  M-ledaren Ulf Kristersson utesluter inte att någon gång i framtiden ta makten med hjälp av SD, det säger han i en lång intervju med DN.
  – Jag tänker inte försöka isolera dem och låtsas som att de inte finns, säger Ulf Kristersson.

  I DN kan man läsa följande uttalande:
  Jag har respekt för deras (SD) väljare och att de finns i riksdagen men jag tänker inte hålla på och ägna en mandatperiod till åt att besatt förhålla oss till vad SD tycker och tänker och gör.

 7. Mer än missnöjd med M skriver:

  Moderaterna i Strömstad – har ni någon politik som rör medborgarna eller klarar ni bara att tjafsa om ett valresultat som uppstod i september???

 8. Arg på Strömstadsmoderaterna skriver:

  Moderaternas avsaknad av konkret program för vad man ville med Strömstad inför valet visar sig nu. Man ville bara ha posterna, och upprepar det till leda.

  Jösses. VI HAR REDAN RÖSTAT och nu sitter Moderaternas ledamöter i nämnder på höga poster. VAD GÖR DE? VAD VILL DE? VARFÖR HÖRS INGET I KONKRETA FRÅGOR?

  Förutom från Dag Wersén då, men han verkar vara en satellit som bara tas in ibland mmellan sina utspel från rymden. Från honom är det ömsom genomtänkt och spännande, ömsom falskt och dumt. Men han verkar vara den enda som snackar om något annat än vilka som fick makten i september.

 9. Högerväljare på glid högerut. skriver:

  Moderaterna skall väl som alla andra partier ha årsmöte snart. Är det inte redan dags att se sig om efter en ny ordförande som har bättre koll på politiken i Strömstad än den nuvarande? Vi har ju en tidigare ordförande som fortfarande väntar på besked om han skall uteslutas ur partiet eller inte sedan han förtalats av den nuvarande styrelsen. Enligt Cederbratt så kan man lita på moderaterna. Fan tro´t!

  • soreneriksson skriver:

   Så är det nog. Kanske man kan hoppas att moderaterna dessutom plockar ihop ett kommunalt handlingsprogram, ett sådant har vi efterlyst helt sedan innan valet.

 10. Propaganda skriver:

  Att S och SD skulle samarbeta skrev jag ju långt innan valet.
  Med hot från dig att jag skulle bli blockad. Så nog är de ömma tår de kliver på i tidningen idag. Väntar bara på när medborgare och riktiga sosseväljare inser att de styr med hjälp av en ohelig konstelation som inte hade fungerat någon annanstans i Sverige

  • soreneriksson skriver:

   Okej, redovisa då vari samarbetet består. Mig veterligen är det enda som hänt att SD röstat för en annan ledning av kommunen än den de borgerliga lyckades skrapa ihop. I övrigt kan jag inte se att SD fått några favörer. Har de fått fler representanter än övriga partier i förhållande till storleken?

 11. Moderat så klart! skriver:

  Det är då själva fan att moderaterna här i stan inte kan leta reda på en stabil politiker med lite fingertoppskänsla som kan ta en ledande plats i lokalpolitiken! Det finns ju trots allt några tänkbara kandidater som inte ägnar sig åt meningslösheter och hårklyverier.
  Det gick bra för moderaterna i valet, och då skall man inte slarva bort den framgången.

 12. Funderande gräsrot. skriver:

  Moderaterna brukar inte vara sentimentala och behålla svaga ledare som inte håller måttet. Cederbratt sitter nog redan ganska löst trots valframgången som förmodligen får tillskrivas de övriga borgerliga väljare som tröttnat på centern och folkpartiet och flytt till moderaterna. De lär knappast göra om det misstaget.

 13. Skattebetalare skriver:

  Vilka är dessa herrar som uttalar sig så tvärsäkert. En förde detta riksdagsman som inte ägnat fem minuter åt kommunpolitiken de senaste 12-15 åren. Eller en partimedlem som hittills inte gjort det som liknar avtryck i politiken. Det verkar vara två vilsekomna själar som inte för sitt liv kan begripa varför de gick miste om makten. Därför går man ut och misstänkliggör dem som lyckades. Politik på lägsta tänkbar nivå.

 14. Målare skriver:

  ”Vi skall måla hela kommunen blå” skaldade moderaterna i valrörelsen. Kanske dags då att köpa färg och penslar och sätta igång.
  Fast, å andra sidan har man ju lierat sig med C och MP som knappast köper den färgnyansen.

 15. Fd ledamot av fullmäktige skriver:

  Vad är det som hänt?
  Det gick bra att regera ihop med sossarna och det gick bra att agera i opposition tillsammans med SD. Nu går ingenting, som det verkar. Måhända är det så att en viss centerdams uttalade sossehat spridit sig och moderaterna därför stämmer in i samma kör. Emellertid tror vi inte att det är en väg till framgång. Många har fått mer än nog av den där damens invektiv och ogrundade påhopp parad med en självgodhet som är rent häpnadsväckande. Att kopiera det konceptet kan aldrig leda till framgång, tvärtom, vilket resultatet i senaste valet bär vittnesbörd om. Det kommunen behöver är sansade politiker med förmåga att lyssna, oavsett vem som lägger förslaget. Den gamla majoriteten gjorde aldrig det och därför gick det som det gick, åt helsicke. Partier som inte låter sig representeras av sansade och pålästa ledamöter har ingen framgång. Den allra sämsta formen av politik är när man beskyller andra för sina egna tillkortakommanden. Det blir bara patetiskt och trovärdigheten urholkas. Bara tanken på att beskylla andra partier att vara ute efter makten visar att man inte förstått eller insett vad politik går ut på, nämligen att erövra makten.

 16. SD-väljare med medborgerliga rättigheter! skriver:

  Cederbratt försöker ta på sig en kostym som passar honom illa. Han beskyller sossarna för att ha en urgröpt moral och vill låta påskina att han själv och hans parti skulle ha en högtstående sådan.
  Det blir lite komiskt när det idag då visar sig att hans egen partiledare inte har samma enfaldiga inställning till SD. Han säger sig dessutom ha respekt för SD:s väljare. Kanske något för Cederbratt att ta efter. Jag blir så oerhört förbannad över att denne man dömer ut hur jag la min röst i valet.

 17. Kling och Klang skriver:

  Här kommer denne pösige avpolletterade riksdagsman och poliskonstapel och tror att han automatiskt skall erbjudas den politiska ledartröjan i lokalpolitiken.
  Just nu är han dessutom ute och cyklar och det verkar som om den verbala kedjan hoppat av samtidigt som både fram- och baklykta slocknat.
  Tur att han har sina kompisar Bivrin och Torstensson att söka tröst hos. Även de lider ju liksom Cederbratt av ett svårartat sossehat som gör att de inte kan tänka sig att samarbeta med andra partier ens när allas synpunkter sammanfaller.

 18. gustaf svensson skriver:

  Blir man en bättre politiker bara för att man hållit på länge. Tyvärr inte vilket Cederbratt utgör ett bevis för. Han stormar in som vore han Napoleons härförare och klargör att nu skall det bli en annan tingens ordning. Nu skall en stark allians bildas och makt exekveras på samma sätt som man tänkt på riksplanet.

  Dock gjorde man det fatala misstaget att underskatta motståndet och därför gick alla planer om ett maktövertagande om intet.
  Inte nog med att man underskattade motståndet man gjorde detsamma med de tänkta allianskamraterna som sammanlagt fick vidkännas den största sammanlagda valförlust som noterats i denna kommun.

  Man brukar tala om fingertoppskänsla men uppenbarligen hade Cederbratt boxhandskar på sig när han försökte sig på en analys av läget.

  Om han fortsätter på den inslagna vägen kommer hans sejour i politiken i Strömstad bli synnerligen kortvarig, kanske den upphör redan vid det kommande årsmötet. Ty vad har han att visa upp av politiska framgångar under det senaste året.

 19. Det går utför med M skriver:

  Personer med högre politiska uppdrag brukar vanligtvis ha någon slags nivå när de själva uttrycker sig skriftligt i våra medier. Men det gäller tyvärr inte Moderaternas ledare Mikael Cederbratt när han skriver i STNB. Maken till låg nivå har sällan skådats. Det krävs ett rejält lyft för att kravla sig upp ur sandlådan.
  Det finns kompetenta personer även inom Moderaterna i Strömstad. Ska bli intressant att se om de har vett att byta ledare i samband med det stundande årsmötet. Om inte lär Moderaterna drabbas av ett så kallat centerras (halverad väljarbas) i valet 2022.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *