Slöseri med skattemedel??

Dag Wersén (M) vill, enligt Strömstads Tidning, att kommunen utreder förutsättningarna för en internatskola på Koster.

Lite förvånande kan man tycka eftersom moderaterna normalt brukar vilja vara försiktiga med hur man använder skattemedel.
Ett oändligt antal bitar måste falla på plats om det skall finnas det som liknar en teoretisk möjlighet att skapa en internatskola på Koster.
Finns det intresserade gymnasieelever?
Finns det intresserade lärare? Bl.a. speciallärare?
Finns det lämpliga undervisningslokaler?
Finns det utrustning att bedriva undervisning på gymnasienivå?
Finns det acceptabelt boende?
Finns det, för de tänkta eleverna, vettig fritidssysselsättning?

Det torde finnas annat att göra om man vill säkra framtiden för Koster.
Innan man löst VA-frågan och problemen med bostäder borde allt annat vara sekundärt.
I sammanhanget kan det också vara av intresse att veta att flera som uppges vara Kosterbor endast befinner sig på Koster delar av året. Flera har hus eller lägenheter på fastlandet. Antalet Kosterbor som verkligen bor året runt på Koster är alltså lägre än statistiken visar.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på Slöseri med skattemedel??

 1. Realist skriver:

  Vilken typ av undervisning kan bli bättre bara för att den sker på Koster. Det går väl lika bra på fastlandet och till betydligt lägre kostnader.
  En internatskola på Koster är inget annat än fria fantasier.
  Mellanstadieeleverna som fick sin undervisning flyttad från Koster till stan verkar trivas med det.
  Eller hur Wersén, du som bor i stan och bara är kosterbo på sommaren.

 2. Jan Wogel skriver:

  Jag ser absolut ingen anledning att rakt av avfärda Dag Wersens idéer om en internatskola på Koster. Jag tror tvärtom att det skulle kunna bli en succé.
  Vad jag vet finns det i dag tre olika gymnasieskolor i Sverige som erbjuder en marinbiologisk inriktning på det naturvetenskapliga programmet.

  https://www.lysekil.se/gullmarsgymnasiet/marina-utbildningar/naturvetenskapsprogrammet-marinbiologisk-spetsutbildning.html
  http://www.ockerogymnasieskola.se/varaprogram/natur.4.22245b7a156c64140541c86e.html
  http://www.marinalaroverket.se/utbildning/marinbiologi/

  Jag vet att söktrycket på Marina Läroverket i Stocksund (norr om Stockholm) är mycket högt. Förutom Öckerö Seglande Gymnasieskola som kan ses som en form av internat finns det inget attraktivt alternativ för de som bor på andra orter än där dessa gymnasieskolor finns.

  Visst finns det stora utmaningar i att etablera en gymnasieskola på Koster, men också unika förutsättningar. Att göra en utredning behöver inte bli så dyrt och jag är övertygad om att många av de resta frågetecknen kan rätas ut till utropstecken.

  • Sören Eriksson skriver:

   Menar du då också att skattebetalarna skall stå för alla de kostnader det innebär att etablera internatskolan inkl. marknadsföring etc. etc.

   • Jan Wogel skriver:

    Jag ser ingen anledning att starta en internatskola på Koster om utredningen skulle komma fram till att det blir ett svart hål. Allra minst satsa skattepengar i ett svart hål.
    Men jag tror det finns goda förutsättningar att göra en sådan här satsning lönsam och det finns inget som säger att kommunen måste vara huvudman.

 3. Entreprenör skriver:

  Men så bra då att det går att få en sådan utbildning så attraktiv att den skulle kunna bli en ekonomisk framgång. Alldeles av sig själv. Bara för att den ligger på Koster. Om jag inte minns fel så lade man för några år sedan ner den marina linjen på Strömstads gymnasium och sålde undervisningsfartyget till något liknande längre ner på kusten. Det fanns väl ett skäl till att man gjorde det, och ett nytt försök att lägga det på Koster lär väl knappast bli aktuellt. Oavsett vilken inriktning verksamheten skulle få.

  • Jan Wogel skriver:

   Vem har påstått att en internatskola på Koster skulle bli en framgång alldeles av sig själv? Däremot kan det mycket väl vara så att det för ett internatskolekoncept kan vara mer fördelaktigt att husera på Koster än i Strömstad. Det signalerar på ett tydligt sätt att upptagningsområdet är hela Sverige (och kanske även Norge).
   Undervisningsfartyget som Entreprenör nämner såldes till Marina Läroverket i Stocksund. Den gymnasieskolan har med privat huvudman mycket framgångsrikt drivits i snart 30 är. Dock har man periodvis haft olika typer av samverkan med kommunala skolor.
   Sannolikt skulle det finnas goda möjligheter till olika typer av samverkan mellan en internatskola på Koster och Strömstads gymnasium, även med olika huvudmän.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *