Dags att flytta schabraket!

Redan när schabraket placerades på Plagen lät man meddela att konstruktionen var flyttbar.

Det måste betyda att man redan från början hade idéer om var den alternativt skulle kunna placeras.
Dags då att göra verkstad av de idéerna och flytta anordningen till en annan lämplig plats.
Det gamla ankaret ansågs ju lämpligt att placera på kommunens förråd så det kanske kan vara en idé även för detta ”konstverk”.
Andra tänkbara platser som föreslagits är parkeringen vid Eurocash eller rondellen vid Vik.

Med hänvisning till bilden ovan är det intressant att konstatera att när personer bakom ”Urban platsinnovation” hade kontakt med byggförvaltningen uppgav de att ”konstverket” skulle förses med en skylt ”Klättring förbjuden”. Någon sådan skylt finns inte och har aldrig funnits.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

17 svar på Dags att flytta schabraket!

 1. Vän av sanning skriver:

  Nu gäller det för ”Urban platsinnovation” att lyssna på vad vi Strömstadsbor vill ha på plagen. Gör en pudel, ta bort den anskrämliga plasthögen, gör oss nöjda för en gångs skull. Ni kommer inte att förlora, tvärtom. När jag möter någon av er på stan, ska jag tacka för att ni lyssnat.

 2. Bengt Therner skriver:

  Om någon önskar veta namnet på den plats hen besöker torde den kvarvarande skylten på den före detta stationsbyggnaden kunna bidra med upplysning. En namnangivelse på plagen torde vara en överloppsgärning och ett underskattande av de besökande flytetygens besättningars och befälhavares navigeringsförmåga. Dom vet redan var dom är och vad orten heter. Värre kan det vara för de fotgängare som kommer nedför trappan från gatan ovanför och möts av schabrakets baksida, den är inte enkel att uttyda ens för dom som vet var dom är.

  • Emil skriver:

   Jag tänkte precis föreslå att om man inte föredrar det så kallade ”schabrakets” nuvarande plaserimg så kan mam flytta ut skylten på en holme någonstans i skärgården som ett fint välkomnande till de sjöburna. Lite inspirerat av det man har i Kalmar. Men det anammar mig att det kan bli svårt att få gehör för den idén då det tydligen underskattar navigeringsförmågan hos fritidsseglarna som kommer till den del av hamnen.

 3. Lars Georgsson skriver:

  Det är ju fullständigt sanslöst att de som varit med och tagit fram detta infantila plaståbäke skall ha något slags tolkningsföreträde när det gäller det konstnärliga och påstått turistattraherande utförandet. Det är en skamfläck för plagen och på samma sätt är det med den färggranna och sällsynt malplacerade reklampelare som nu pryder Oscarsplatsen. Jag hoppas verkligen att bägge dessa föremål tas bort när det blir dags att vårstäda och sätta ut de traditionella blomsterarrangemang som Strömstadsborna varit vana vid. Idag blir man beklämd när man passerar dessa bägge platser och ser hur kommunen drar ner nivån på sådant som möter alla besökare.

  • Emil skriver:

   Vad är det som ger dig tolkningsföreträde.

   Jag måste säga att jag imponeras av folk som börjar domedagspredika bara för att man har plockat fram en figur som inte tar sig bra ut i ögonen på herrarna i denna pessimistförening.

   Jag finner det obegripligt hur en plastfigur som inte faller er i smaken kan tilldelas lika mycket uppmärksamhet som om man sagt fula ord i kyrkan.

   Kan köpa problemet om det råkar vara så att denna plastfigur står på den kvadratmeter som ni normalt sett brukade stå och njuta av solen på, men det är väl mindre sannolikt.

   Vana vid blomsterkrukor, jojo, men tror inte att denna ena figur kommer konkurera ut alla växtligheter runt om i centrum.

   • soreneriksson skriver:

    Jag tänker inte föregripa Georgssons svar, han vet nog vad han vill.
    Däremot vill jag för egen del ställa mig i den mycket långa kö av medborgare som anser att plastschabraket på Plagen är en styggelse. Vi hade ett vackert gammalt ankare på platsen, se till att dt kommer tillbaka. Sen kan schabraket placeras på ett ställe dit Emil och andra beundrare kan vallfärda.
    Innan dess rekommenderar jag Emil att ställa sig vid räcket ovanför Plagen och hänryckas av baksidan av detta, från det hållet, fullständigt obegripliga ”konstverk”.

    • Emil skriver:

     Att det inte tar sig lika vackert ut om man närmar sig bakifrån borde vara möjligt att överleva.
     Jag vill påstå att även frihetsgudinnan vänder ryggen mot många av invånarna i New York.

     Det förvånar mig inte att figuren som må ses som ett utåtriktat välkomnande kritiseras i detta forum då det oftast finns en relativt inåtvänd negativitet, med all respekt för alla som yttrar sig.

   • Lars Georgsson skriver:

    Bäste Emil,
    Vad jag menade var att en grupp handlare, turistansvariga och fastighetsägare konfererar för EU-pengar under en längre tid och kommer fram till att detta bedrövliga plastmonument är vad centrum behöver för att bli attraktivt. Det sätts därefter upp och samma personer som fått det uppsatt talar i olika sammanhang om hur effektivt det är, hur barn fotograferas och hur populärt och hur genial denna turistmagnet är. Jag tycker som skattebetalare i Strömstad att det är skandal att kommunen tagit detta skamgrepp på en av stadens paradplatser och förfallit till ren enfald när man lägger skattepengar på att riva upp stenläggningen och gjuta en betongplatta för denna larviga konstruktion. Jag är inte medskyldig till detta och har inget tolkningsföreträde, men jag har min fulla frihet att tycka att det hela ser för jävligt ut.

    • Emil skriver:

     Något som är skam är ju barnstolarna i kommunala tjänstefordon.

     Jag kan bara respektera din åsikt om figuren men jag delar inte den negativa kritik den får och ser det inte som kommunens undergång

     • Lars Georgsson skriver:

      Bäste Emil,
      Jag betraktar inte plastbokstäverna som början till kommunens undergång. Men jag ser dem inte heller som nyckeln till framgång som vissa tycks tro. Kommunen bör satsa på seriösa projekt och undvika att betrakta EU-pengar som sådana som man kan leka med. De kommer faktiskt även de, från bl.a. oss svenska skattebetalare.

 4. Det var bättre förr... skriver:

  Är det turistbyrån som varit i farten med denna ”spontana” klätterbild för att visa hur populärt åbäket är att klättra på och fotografera? Om det är brist på attraktioner för barn på plagen är det betydligt bättre att förnya lekplatsen i ena hörnet. F.ö. finns det ett fint gammalt vykort som visar att ungarna klättrade även på det riktiga ankare som man hoppas skall återplaceras snarast möjligt.

 5. Konfliktforskare skriver:

  Det har ju även förekommit konstnärlig verksamhet på cykelbanorna i centrum. De vita figurer som målats här och där lite slumpmässigt borde också tas bort omedelbart. Låt cyklister och gående samsas om utrymmet. Det har ju inte varit några problem med den saken tidigare.
  I andra småstäder ordnar man cykelbanor till centrum. Sen ställer man sin cykel och går till fots. Det är en lösning som Strömstad också borde ta till sig.

  • Tänk om från början skriver:

   Jag antar att Konfliktforskare syftar på de vitmålade cyklarna. Jag upplever inte att de är särskilt slumpmässigt utplacerade. Tvärtom har de konsekvent målats precis där det är som mest naturligt att promenera. Det gäller såväl utmed Norra som Södra hamngatan vid torget.
   Dock håller jag med Konfliktforskare om att de omedelbart borde tas bart. Det har jag tyckt ända sedan den dag de klottrades dit.

 6. Optimist och Kvinna skriver:

  Jag är vare sig herre eller pessimist, bäste Emil, men jag tycker också att dessa plastbokstäver förfular Plagen. Varför tar man bort ett symboliskt historiskt ankare så vackert placerat i Strömstads hamn ? Skylla på att man behöver platsen för ett evenemangs-tält är ju bara löjligt. Hoppas ankaret så snart som möjligt placeras tillbaka där det hör hemma, tycker…..

  • Emil skriver:

   Jag medger att det kanske va något förhastat att omtala folk här som ”herrarna”. Så låt oss hålla oss till ”folk”.

   Jag kan förstå om man inte delar en smak.
   ”Smak är i många fall avsmak för andras smak”

   Men det kan inte vara jordens undergång att man placerat ett ”plastschabrak” där.

 7. Plastplockande Strömstadsbo skriver:

  Men vad skall det symbolisera? All plast som finns i havet? Varje dag när vi promenerar längs havet, ser vi (och plockar upp) plast som flutit i land. Inte är det väl meningen att Strömstad Tourist vill att denna Plast-Innovation skall symbolisera Strömstad?

  • Emil skriver:

   Det är väl inte materialet som gör att man tycker den är ful.

   Syftet är nog knappast att symbolisera nedskräpningen med plast.

   Den är kanske till och med gjuten i återvinningsplast, vem vet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *