Realistiska visioner eller rena önskedrömmar?

Den gamla majoriteten hade en vision om att vi skulle vara 16.000 Strömstadsbor år 2030.

Den nya majoriteten har reducerat antalet till 15.000.
Sannolikt kommer inget av dessa mål att uppnås.
Befolkningsökningen netto 2018 visar på en vikande kurva. Netto har befolkningen ökat med 30 personer det senaste året och för att ens komma i närheten av de siffror både den gamla och nya majoriteten redovisat krävs en mycket kraftig inflyttningsvåg de år som är kvar till 2030.
230 om året enligt gamla majoriteten, 145 enligt nya majoriteten.
Sannolikt helt orealistiska siffror. Även om man skulle klara delmålet något enstaka år.

Om man inte krasst räknar med att det bara skall flytta in pensionärer kommer det att krävas arbetstillfällen för alla dessa nyinflyttade. Var finns dom?
Och bostäder. Var finns dom?

Kanske dags att sansa sig en aning och se lite mera nyktert på tillvaron. Det faktum att man tidigare haft några år med stor inflyttning kan inte tas till intäkt för att det så skall förbli år efter år. Det visar, inte minst, siffrorna för 2018.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på Realistiska visioner eller rena önskedrömmar?

 1. Realist skriver:

  Är det inte dags att göra en seriös genomgång av bostadskön i Strömstad och se vilka det är som verkligen behöver en ny bostad? Många står där enbart för att vänta in någon attraktiv bostad med låg hyra i centrum samtidigt som de kanske själva bor alldeles utmärkt där de bor idag. Bostadskön bör givetvis bestå av sådana som är beredda att flytta in i nyproduktion och betala de högre hyror som följer. Vem är det annars som vi skall bygga för? Samma gäller givetvis den kommunala båtplatskön. Finns det intresse för de 1500 båtplatser i Starekilen som byggchefen Elin Solvang talar om? Man har svårt att tro det.

  • soreneriksson skriver:

   Jag har flera gånger efterlyst en analys av tomtkön men ingen tycks vilja ta i den heta potatisen. Kan vi hoppas på den nya styrelsen i Strömstadsbyggen?

 2. Realist skriver:

  Frågan är då varför det är en het potatis att redovisa fakta som har betydelse för hela diskussionen om bostadsbyggandet i Strömstad. Har vi kanske inte en så lång bostadskö som det hävdas från ansvarigt håll? Måste det komma ett medborgarförslag till fullmäktige för att denna sak skall tas upp på dagordningen? Det vore väl ändå för genant.

 3. Hans skriver:

  Den intressanta frågan man ställer sig är varför staden måste växa, inte tillväxtens takt. Finns egentligen inget självändamål med en ständigt ökande befolkning. Ökade skatteintäkter äts hela tiden upp av kostnader för fler förskolor, ombyggnad av reningsverk och VA-ledningar, ökat slitage på vägnät, nya cykelbanor mm mm. Men som nån sa, att plocka skräp kan också vara ett jobb…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *