Återskapa en del av kulturarvet!

Även om det inte är helt enkelt bör man ändå försöka återskapa en del av det kulturarv som gick förlorat under den förra mandatperioden.

I första hand bör man skära bort en del av asfalten och ersätta den med gatsten.
Det går alldeles utmärkt att lägga in fält med gatsten för att skilja gång- och cykelvägarna åt.
Både vid torget och norr om älven.
Delar av rundlarna vid infarten till Ångbåtskajen bör också kunna förses med gatsten.

Som ett led i återställningsarbetet bör också ingå att så fort som möjligt se till att glasfiberschabraket på Plagen försvinner och att det stilrena ankaret kommer tillbaka.
Naturligtvis måste även boskapsinhägnaden norr om älven ersättas med ett tidstypiskt räcke.

I fortsättningen måste varje tanke på att riva upp gatsten och ersätta den med asfalt bli föremål för mycket noggrann analys.
Kulturstäder världen över värnar om sina unika platser, ingen skulle väl komma på tanken att asfaltera, till exempel, piazzan framför Pantheon i Rom.
Det bohusländska arvet bygger i hög grad på användandet av granit och därför är det förvånande att man inte tagit till sig av historien och verkligen utnyttjar detta fantastiska material. Näst intill outslitligt och med stora variationer.

Det går att skapa fina lösningar med granit
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på Återskapa en del av kulturarvet!

 1. Bengt Therner skriver:

  Vidhåller uppfattningen att plastschabraket bör placeras där det här hemma, i Strömstads hjärta. På parkeringsplatsen mellan Eurocash och Systembolaget.

 2. KalleA skriver:

  Plastfiberschabraket kan ställas i den nya rondellen vid Vik / Sälten. Där kan Sältenborna se det varje dag.

 3. DIANA skriver:

  Du har så rätt Sören. Kloka politiker förstår att så långt som bara är möjligt bevara det gamla och inte riva och förstöra miljöer med krafs.
  Begriper inte hur man tänkt i den här kommunen vid många tillfällen,
  Blir kanske bättre nu, när man inte längre kan låta en röst i en majoritet få fatta så många enfaldiga beslut.

 4. LEJ skriver:

  Jag tycker att både Bengt Therners och KalleA s förslag är intressanta men kan inte bestämma mig om vilket jag tycker är bäst.Kanske kommunen kan ordna en ”folkomröstning”igen?Då får ju givetvis inte plagen finnas med som ett alternativ
  som en placering för schabraket eftersom man inte kunde rösta på att ankaret skulle placeras där.

 5. Emil skriver:

  Låter billigt.
  Tror säkert att folk vill betala för att det
  görs om ännu en gång.

  Har sagt det tidigare:
  Gatsten är mycket finare än asfalt men ett elände för rolatorer, rullstolar, andra gångbesvärade och cyklar.

  Jag köper helt din poäng med att kulturarvet bör bevaras. Men låt nu asfalten ligga, verkar onödigt att lägga massa pengar på att ännu en gång ändra hur underlaget ser ut.

 6. Lars Georgsson skriver:

  Argumentet för att ankaret inte kunde stå kvar på Plagen var att det stod i vägen när man skulle ha upp ett öltält vid viktiga arrangemang. Uppenbarligen utgör inte detta erbarmliga plastpekoral samma logistiska hinder för kulturella sammankomster på plagen. Det utgör å andra sidan ett estetiskt hinder som vida överträffar allt annat som kunde ställas upp där för att försköna centrum. Inte minst om man kommer från Badhusgatan och ser detta förvridna monument över dålig smak se ut som en nersmält glasskiosk. Vi har idag för mycket plast i havet. I Strömstad har man även för mycket plast vid havet. Men den här plasten är lyckligtvis lätt att ta bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *