Fossilfri kommun, en inte helt enkel uppgift!

Så ofta man fått tillfälle har den tidigare majoriteten trumpetat ut visionen om en fossilfri kommun.

Visst låter det bestickande, men verkligheten har en obehaglig förmåga att sätt käppar i hjulet.
Vad hjälper det om varenda kommunägd bil kommer att köras på gas, det finns ju inga möjligheter för kommunen att tvinga medborgarna att byta bil.
Det finns heller inga möjligheter att påverka all den tunga trafiken på E6.
Idéer om överflyttning av gods till järnväg har funnits länge, men egentligen är det nog bara de verkliga entusiasterna som tror att det blir en verklighet inom överskådlig tid.
Bohusbanans delvis usla skick tvingar ju redan nu passagerare att ofta åka med en dieseldriven buss istället för tåg. Man har ju inte ens lyckats skaka fram pengar nog att röja undan träd som, vid varje storm, riskerar falla över banvallen.

Stora infrastrukturella insatser står också för dörren med flera områden som skall bebyggas. Här kommer många tunga, dieseldrivna, maskiner att behöva användas. Fundera bara lite på alla de transporter som krävs för att bli av med delar av Röudden när sprängningarna sätter igång. För att inte tala om hela de övriga byggprocessen. Vi talar om tusentals tunga transporter uteslutande med dieseldrivna fordon.

Som lök på laxen har vi sedan den synnerligen omfattande båttrafiken med färjor, passagerarbåtar, kommunbaserade privatbåtar och den stora mängden besökande båtar.

Ett ytterligare problem som riskerar att försvåra visionen är planerna på stora småbåtshamnar som kommer att skapa utrymme för ännu fler båtar som drivs med bensin- eller dieselmotor.
Och på toppen av detta isberg ser vi att man inte ens lyckats lösa laddningen för den nya hybridfärja som skall trafikera kommunen.

Vi är nog alla överens om att utsläppen måste minska men det mest effektiva sättet torde ända vara att köra mindre, både med bil och båt.
Visioner i all ära, men sett till helheten borde man kanske vara lite försiktigare innan man sätter mål som blir näst intill omöjliga att nå.

Fast, å andra sidan sträcker väl sig inte visionen längre än till kommunens egen fordonsflotta. Gott så, men i det stora hela betyder det inte särskilt mycket.
Kopplat till visionen om att bli en fossilfri kommun finns idéerna om att underlätta för cyklisterna.
Det borde väl betyda att ett antal kommunala fordon kan bytas ut mot cyklar.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Fossilfri kommun, en inte helt enkel uppgift!

  1. Bengt Therner skriver:

    Enklaste lilla åtgärd för att minska biltrafiken vore en flyttning av Systembolaget till Nordby, men det medger nog inte Systemets regelverk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *