Tveksamt om småbåtshamn i Starekilen kommer att godkännas.

Planen för en ny småbåtshamn i Starekilen kommer att utsättas för länsstyrelsens prövning.

Kommunens planchef indikerar att hamnen skall kunna rymma ca 1.500 båtar vilket betyder en enorm mängd bryggor. Räknar man med en medelbredd om ca 3 m behövs ca 4.500 m brygglängd. Eftersom läget inte är helt skyddat för vind måste man dessutom räkna med att båda sidor på bryggorna inte kan användas.

Hur denna stora mängd båtar kommer att påverka miljön kan man bara fundera över. Området är tämligen ostört och erfarenheten visar att bottnarna tar stryk i småbåtshamnar. Kan komma att betyda att hamnen inte får byggas ut i den omfattning planchefen tror.

En stor småbåtshamn som denna ställer också krav på infrastrukturen på land med behov av upptagningsramp, spolplatta med reningsverk, parkeringsplatser, tillfartsvägar och annat som måste fungera. Hamnen ligger ju heller inte direkt centrumnära.

Alla är nog överens om att det finns behov för fler småbåtshamnar men frågan är om man löser problemet med anläggningar av den storlek som här planeras.

På sikt tror jag att man måste tänka om helt och hållet. Det kan knappast vara en lösning att varenda båt, även de allra minsta, måste ligga vid brygga hela tiden. De kan lika gärna förvaras på land och sjösättas när de används.
Jag har personligen sett väl fungerande system i USA där båtar förvaras på land och det finns en organisation som hanterar sjösättning och upptagning av småbåtar.
Det finns flera fördelar med detta system. Båtar behöver inte bottenmålas och de kan, när de inte används, förvaras i flera våningar höga ställ på land. Speciellt anpassade truckar används för att lätt sjösätta och ta upp båtar. Ring dagen innan du skall ut med båten.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på Tveksamt om småbåtshamn i Starekilen kommer att godkännas.

 1. Miljövän skriver:

  Kommunens plan och byggchef Elin Solvang gör några märkliga uttalanden i STNB. Hon vill bygga en megahamn i Starekilen med kanske 1500 båtplatser. Som jämförelse kan nämnas att landets största marina, Bullandö i Stockholms skärgård har 1400 platser. Vi skall tydligen överträffa detta genom att bygga en hamn som är avsedd ”inte bara för båtägare utan för de som inte har båt”. Dessa sistnämnda förväntas då fiska krabbor eller ha picknick. Problemet med detta är att de som skall fiskas upp inte kommer att trivas på en död botten under 1500 båtar. De liksom det mesta av övrigt vattenlevande kommer att söka sig nya boplatser. De som eventuellt vill ha en picknick kommer med stor säkerhet att göra samma sak och söka sig till några av de många vackra naturområden som vi har i Strömstad. En stor båthamn är ingen lekplats, och behovet av en megahamn i Starekilen måste man dessutom sätta ett stort frågetecken för. Är verkligen Strömstads politiker införstådda med dessa storvulna planer eller är det bara ett påhitt från en beskäftig och aningslös tjänsteman i kommunen? Ett klargörande är verkligen på sin plats. Det finns betydligt angelägnare projekt för plan- och byggavdelningen att sysselsätta sig med.

 2. Jan Wogel, Båtviken skriver:

  Här ett flygfoto över Bullandö Marina på Värmdö i Stockholms skärgård som visar hur stor plats 1400 båtplatser upptar. 1500 lär inte vara mindre. Jag håller med den lätt sleptiske miljövännen som yttrat sig ovan. https://www.bullandomarina.se/om-marinan/

 3. Boel skriver:

  Dags för oss att inse att vi inte kan fortsätta förstöra det marina livet ytterligare. Vikarna och vattnet utanför strandkanten behövs för fiskens uppväxt och skydd. Av historiska skäl har vi vant oss vid att båtförvaring i sjön har varit gratis. Det fungerade förr när båtbeståndet var mindre. Nu måste vi tänka om. Se t ex VRBKs projekt ”Bårplats på land” http://www.vrbk.se

 4. Kaj på Koster skriver:

  Du miljövän har nog bommat lite när det gäller största småbåtshamn i Sverige. Den ligger inte i Stockholm den ligger närmare. Kolla Björlandakile på Hisingen i Göteborg.Där lär det vara 2300 fasta båtplatser. Om Elin Solvang får trumfat igenom denna plan . Då bevisar Västkusten åter engång att vi är bäst.(bästkusten)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *