Lite konstigt är det!

DCIM\100MEDIA\DJI_0150.JPG

Att man inte löst frågan om laddström för den nya färjan ter sig en aning underligt.

Efter att ha upplevt en mandatperiod med ständigt återkommande propåer om att vi skall bli fossilfria och när vi dessutom sett hur man slagit sig för bröstet vid invigningen av ett tappställe för biogas går man nu i en helt annan riktning.

En ny färja kommer att sättas in och kommunen förskotterar mängder av miljoner för att göra detta möjligt. Men samtidigt glömde man det mest centrala, att se till att hybridfärjan kunde laddas vid kaj i Strömstad.
Om inte denna fråga får en lösning innan färjan sätts i drift blir det ett bakslag av sällan skådat mått.
Inte nog med att vi få fortsätta irritera oss på avgaserna, den nya färjan blir betydligt större än den tidigare vilket innebär ännu fler bilar, med ännu större avgasutsläpp och säkert periodvis ökat trafikkaos.
När Strömstads Tidning tar upp frågan talas det om en kostnad på ca 10 miljoner för att få fram ström till färjan och det stämmer säkert men borde inte det bolag som vill sälja ström vara intresserade av att medfinansiera.
När det gäller ombyggnad av rampen florerar flera olika summor. Initialt nämndes siffran 120 miljoner för att senare i en artikel i tidningen ha ökat till 150 miljoner. Oklart vad som gäller.
Med dessa siffror i minnet torde de 10 miljoner som nämns för strömförsörjning knappast vara avgörande.

Fd kommunalrådet Peter Dafteryd låter meddela att uppdraget att reda ut strömförsörjningsfrågan lagts på Tekniska förvaltningen men att svar inte inkommit innan hans avgång.
Det är svårt att befria sig från tanken att man på tekniska inte lagt ner det krut man borde gjort för att lösa problemet. Lite grand liknar det uppdraget man fick i januari förra året att ansöka om vattendom för en ny bro. Inget resultat att vänta i närtid.

En sak är i alla fall säker, löser man inte denna frågan innan färjan sätts i drift faller hela resonemanget om fossilfri kommun platt till marken.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på Lite konstigt är det!

 1. Sören Eriksson skriver:

  Är det omöjligt att tänka sig en trepartsöverenskommelse där kommunen, rederiet och elleverantören står för var sin del. Skulle det dessutom finns möjlighet till ett eller annat bidrag från EU blir det i så fall grädde på moset.

 2. Dieselallergiker skriver:

  Det skulle vara mycket generöst från kommunens sida och svårt för de bägge andra intressenterna att avvisa. Och visst är det värt några miljoner att bli av med dieselavgaser från en jättefärja mitt i centrum. Särskilt som det var hela syftet med en hybridfärja.

 3. Emil skriver:

  Jag anammar att dieselavgaser bland annat fortfarande används som ett sätt att förkasta detta gynnande projekt.
  Som jag nämnt tidigare så tänker jag inte uttala mig om kommunens roll och vad som utlovats kring laddstationer i strömstad och dylikt.
  Men det tekniska kring fartyget tillåter jag mig ännu en gång att öppna munnen om.

  Först och främst så tycker jag man ska glädja sig åt att Bohus kommer ersättas med en hybridfärja, bara det är en enorm framgång.

  Avgaser: Det är sant att avgaserna inte kommer att ungå helt och hållet. Men utsläppen av skadliga partiklar kommer vara minimal på grund av kraven från den internstionella maritima organisationen. Dagens teknik ser till att avgaser till största del neutraliseras, och jag köper inte att de kommer vars till irritation för någon eller något.

  När det gäller de många bilarna så ska man komma ihåg att dessa inte kommer släppa ut någonting under överfarten.

  I det stora hela så kan jag inte se hur man kan förhålla sig negativt till att Color Hybrid kommer trafikera sträckan istället för bohus.

  • soreneriksson skriver:

   Nej, det torde vara självklart att bilarna inte släpper ut avgaser under överfarten. Men när de väl landat i Strömstad blir det en helt annan femma, eller hur. Fler bilar, mer avgaser, fakta.

   • Emil skriver:

    Bilarna släpper ju ut lika mycket avgaser vart dem än befinner sig i drift.
    Det kan ju bara vara ett problem värt att nämna om alla bilarna enbart kommer ha sig omkring i Strömstads enkelriktade vägnät, och inte tar sig vidare.

    Detta bör ju inte vara huvudfrågan i denna konflikt och tror heller inte att dessa fordon kommer kompensera för så stora miljövinster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *