Den 9 november 2018 ställde jag frågan!

DCIM\100MEDIA\DJI_0150.JPG

Efter reportage om den nya hybridfärja som skulle sättas in i rutten till Sandefjord ställde jag här på bloggen frågan om färjan skulle drivas med el vid ankomst till och avgång från Strömstad.

Ingen har velat svara, förrän nu, när Strömstads Tidning tar upp frågan med kommunen och med rederiet.

Det blir ingen eldrift i Strömstad och de eventuella miljövinster man kanske hade anledning hoppas på uteblir.
Bara att beklaga samtidigt som man har svårt att förstå att denna fråga inte löstes i samband med den nya angöringsrampen.

Uppenbarligen lyckades inte kommunen övertyga rederiet samtidigt som man tvingas backa från visionen om att bli helt fossilfri.
Verkligheten har en obehaglig förmåga att hinna ikapp alla vackra visioner och nu får vi fortsatt inrikta oss på att samtliga färjor och passagerarbåtar även fortsättningsvis kommer att drivas med diesel.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

10 svar på Den 9 november 2018 ställde jag frågan!

 1. Mecken skriver:

  Frågorna kring den nya färjan är många, tex. Hur lång drift på batterier? Får färjan drivas enbart via batteri eller krävs generatorer som går samtidigt som backup? Var är närmsta punkt som kan leverera högspänning till terminalen, dvs hur många km kraftkabel skall dras och på vems konto?

  • Emil skriver:

   Rederiet står för att antal landströmsanläggningar, bland andra en i Sandefjord som kommer vara till för uppladdning av fartygets batterier

   • Mecken skriver:

    det var ju fint att rederiet bekostar detta, men kan/får fartyget köras enbart på ström via batteribank eller måste generatorer vara igång som redundans? För då blir ju inte miljövinsten så stor om det fortfarande måste stå en diesel igång (givetvis mindre men ändå)

 2. Sickan skriver:

  Det mest förvånande i detta är väl att frågan om en sladd och ett elurtag för den nya färjan kommer upp först nu när mottagandet är klart och en ny kaj är klar att ta emot den. Kommunen har ju lånat ut 150 miljoner till detta projekt vilket rederierna skall betala tillbaka under 20 år. Glömde man helt miljöaspekten som var så viktig i sammanhanget? Både miljöpartiet och det påstått miljövänliga centerpartiet har ju inte sagt ett ord om strömförsörjningen. Har radarparet Bivrin och Torstensson suttit och sovit på ordförandestolen i sina respektive nämnder? Det måste ju ha stått klart redan från början att det inte handlade om ficklampsbatterier som skulle laddas.

 3. Emil skriver:

  Teknisk data om fartyget uppger att det i fartygets maskineri bland annat ingår ett batteripaket med kapacitet på ca 5MWh som ska kunna verka i 60 minuter vid en fart på 12 knop.
  Ytterligare finns två Rolls Royce 9-cyl, och två Rolls Royce 6-cyl B33:45(dieselmaskineri) För den som beskådar dieseldrift med skeptisk min så ställs det idag stora krav på utsläppen och de skadliga innehåll i dessa är minimala och begränsade helt enligt miljökraven från den internationella maritima organisationen IMO.

  Min personliga inställning till detta som ett medlem i fartygsingenjörsbranchen så känner jag tilltro till eldriften och ser den som en möjliget att ersätta driften med fossila bränslen på längre sikt, även om denna har blivit väldigt mycket effektivare och renare på senare år.
  Jag kan hålla med om det tråkiga i att eldriften i strömstad inte ser ut att bli av och det är ju att beklaga om elsrift har varit garanterat tidigare trots eventuella osäkra odds.

 4. KalleA skriver:

  Vid ett allmänt möte på kulturhuset Skagerack angående el-användning, så informerade Color Lines informationschef Mathisen angående den nya färjan redan i höstas.
  Klart var redan då att färjans el skulle räcka in och ut i själva Sandefjorden.
  Om Strömstad skulle skaffa en el-central till färjan så blir det mycket dyrt. Kanske en helt ny kabel från Trollhättan???? Färjans jättebatterier byggs om jag minns rätt, av Siemens i Stavanger.

 5. Förundrad miljövän. skriver:

  Vad är det man håller på med i Strömstad? Här har Color Line blåst upp stora förväntningar på en ny stor superfärja som skall vara det mest miljövänliga fartyg som man kan tänka sig. Och så visar det sig bli en helt vanlig dieseldriven färja där det miljövänliga elmaskineriet inte kan drivas för att man utelämnat frågan om hur man skall förse fartyget med ström för att ladda batterierna. Snacka om Norgehistoria! Vad har den tidigare ordföranden i Tekniska nämnden, Åsa Torstensson(C) att säga som förklaring till detta fiasko? Hur agerade Strömstads kommun i den här soppan?

 6. Emil skriver:

  Förundrad miljövän:
  Jag delar till viss del din besvikelse kring projektet då jag också finner eldriften av fartyg intressant och på lång sikt det bästa alternativet.

  Men så som jag har förstått det så har det aldrig varit talan om någon elfärja men en hybridfärja, som ju innebär att dieseldrift ingår i maskineriet.

  Color-line står för den landströmsanläggning som ska ladda detta fartygs batterier och som är tänkt att vara placerad i Sandefjord.

  Fartygets batteripaket har en kapacitet på 5MAh och här förmåga att driva fartyget i 60 minuter vid en fart på 12 knop. Det innebär att eldrift inte är möjligt under hela resan mellan Sandefjord och Strömstad. Att dieseldrift ingår i fartygets maskineri är inte särskilt anmärkningsvärt då detta fortfarande är svårt att helt ungå.

  Ur en miljösynvinkel är fartygets maskineri konstruerat helt enligt kraven för utsläpp och bränsleförbrukning som idag är väldigt strikta.
  Att ersätta de gamla färjorna som nu trafikerar sträckan med en hybridfärja är mer än bra.

  Jag vill vara tydlig med att detta endast är informstion om fartyget och hur det är tänkt.
  Vad som har lovats kring kajen i strömstad och hur det går med uppförandet av diverse anläggningar ska jag inte uttala mig om.

 7. Förundrad miljövän. skriver:

  Bäste Emil,
  Jag trodde inte heller att det handlade om en färja som enbart gick på el, men den har ju presenterats som en miljövänlig färja med ny hybridteknik som skulle ta bort huvuddelen av utsläpp. Nu visar det sig att man kanske rentav behöver dra en kabel ifrån Trollhättan, som någon skriver. Detta icke obetydliga problem verkar man ha varit omedveten om inom kommunen och frågan är då givetvis hur man kunnat missa denna viktiga detalj när vi nu får hit ett toppmodernt fartyg. Jag tycker det är skandalöst och oerhört sorgligt.

  • Emil skriver:

   Men är det verkligen tanken att det ska finnas en landströmsanläggning i Strömstad? Enligt ”fakta om fartyg” så är det från rederiets sida tänkt att det bara rör sig om en i Sandefjord, i alla fall så vitt jag har kunnat orientera mig.
   Så att man ska dra kablar från Trollhättan till Strömstad är ju ute ur frågan, om nu inte kommunen promt vill det.
   Landströmsanläggningen i Sandefjord är ju tillräcklig för att uppfylla hybridkraven.

   Om man har skapat en förväntning om en landströmsstation i Strömstad så har man ju gjort det i onödan. Tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *