Minska antalet ledamöter!

Moderaterna föreslår att man skall minska antalet ledamöter i fullmäktig till 31 personer.

Det håller jag med om.
Redan den 11 september 2015 skrev jag ett inlägg med precis det förslaget.
31 ledamöter i fullmäktig och 7 i alla nämnder utom kommunstyrelsen.

Jag tror inte ett ögonblick på att demokratin skulle bli lidande om man minskade antalet politiker. Tvärt om skulle de som blir valda tvingas engagera sig lite mera.

Jag tror också att regionen skulle må gott av att minska antalet politiker. Inget har hittills talat för att besluten blir bättre bara för att man har ca 1.100 politiker engagerade och arvoderade.


Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på Minska antalet ledamöter!

 1. Gångtrafikant skriver:

  Nä, man kan säkert dra ner på antalet ledamöter, men tills vidare kan man glädja sig åt att centerns och miljöpartiets ledamöter minskats med hälften. Alltid en början.

 2. KalleA skriver:

  Helt rätt. Det är på tiden att minska kostnader för politiken i Strömstad.
  Kunde även regionen inse detta kunde vi dra ner på skatterna.

 3. Olle P skriver:

  Ja, vad skall man säga om Marie Edvinsson´s skarpa analys i Strömstadtidningen angående minskat antal ledamöter i fullmäktige. Tror inte arbetsbördan försvinner om antalet ledamöter minskar. Tvärtom. Behöver fler som vill engagerar sig i politiken. Ja, då var det ju inte så klokt att rensa bort majoriteten av sina egna partimedlemmar. Som t ex Hjalmarsson, arbetsmyran nr 1 med flera med flera. Per stade har så vitt jag vet inte gjort ett skvatt, bara tyckt. Hade Marie och Per suttit vid det ledande bordet så hade det varit annat ljud i skällan. Nu måste stackarna lägga ner ett visst arbete utan att det resulterar i något. Vare sig bra betalt eller politiskt framgång.

 4. Cilla Lundström skriver:

  Jag tror inte detta är en nedskärning som gagnar någon. Att minska antalet ledamöter i Strömstads fullmäktige är att minska kontakterna som medborgare utanför politiken har in till någon som sitter där. Dessutom finns det större möjlighet till debatt inom partigruppperna – och att skapa debatt – genom att det är fler än bara en liten handfull. Och ju färre chanser till fullmäktigeposter i partierna, desto större risk att partimedlemmar inte engagerar sig.

  31 personer är inte fler än en skolklass. Det är för få för att skapa dynamik, och det är så få att gruppen lätt kan domineras av några få. Det blir alltför lätt att ledamöter körs över av kommunledningen eller av ett par heltidsengagerade politiker. Med större fullmäktige finns större chans att några hunnit/orkat läsa på ordentligt och kan skapa bra debatt.

  Fullmäktigeledamöters engagemang består i huvudsak av ideellt arbete så besparingen i pengar är försumbar. Särskilt om man jämför med andra utgiftsposter som kommunen tagit på sig.

  Landstingen/regionerna är det annat med, men det gäller att skilja på dem.

  • soreneriksson skriver:

   Om antalet ledamöter i fullmäktige skall stå i proportion till antalet invånare hur många ledamöter borde då fullmäktige i Stockholm ha?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *