Total förvirring

Efter att Bengt Bivrin tidigare förordat exploatering av Gåseberget är nu även Kerstin Karlsson inne på samma linje.


Man måste väl utgår ifrån att dessa politiker låtit sig påverkas av den skiss som kommunen tagit fram och som visar möjligheten till en mycket omfattande exploateringsgrad. Inte helt enkelt att se hur många bostäder man lyckats pressa in men det torde röra sig om minst ett hundratal eller kanske rent av dubbelt så många. Skissen är inte tillräckligt tydlig för att man skall kunna se vilken typ av byggnader man avser.

Innan man suger åt sig denna våta arkitektdröm borde man ta sig en tur upp på berget för att studera topografin i verkligheten.

Gåseberget är knappast platt som en pannkaka

En exploatering av Gåseberget blir dyr, mycket dyr, i förhållande till det antal bostäder som kan tillskapas.
Bara att bygga tillfartsväg stöter på flera hinder. För att undvika en helt omöjlig lutning måste tillfartsvägen dras över en del av golfbanan (Hål nr 6). En inte helt enkel sak att lösa eftersom det skulle kräva omfattande ombyggnader av själva golfbanan för att den skulle kunna fungera. Men kanske Bivrin och Karlsson anser att golfbanan kan läggas ner? I så fall är ju den frågan löst.

Kerstin Karlsson ser fördelar med en bro över Bojarkilen eftersom en sådan skulle fungera som en bra anslutning av byggnationen på Gåseberget.
Men så är det ju alls inte. Uppfarten till berget kommer att hamna mycket nära den plats där man föreslagit att det byggs en pontonbro över den inre delen av Bojarkilen.
En bro enligt Kerstin Karlssonmodellen kommer inte att ha någon som helst förbindelse med Gåseberget långt därifrån. För att ta sig från Brofästet upp på Gåseberget får man antingen vandra runt till norra sidan alternativt använda sig av en hiss. En hiss som ytterligare belastar kostnaden för att bygga på berget. Med risk att det blir samma kortelände med den hissen som det är med färjan.

Lägg därtill att VA-arbetena blir omfattande och dyra med anläggandet av, bland annat, pumpstationer, stora sprängningsarbeten och utfyllnader.
Ur ren säkerhetssynpunkt kan man heller inte tillåta byggnation nära flera av de lodräta branterna och det minskar den byggbara ytan.

Återstår, för att skapa en exploatering som kanske skulle kunna finansieras, att bygga några flera våningar höga punkthus, men vem vill det. Två-tre-fyra fyrtorn på toppen av Gåseberget, hur skulle det se ut. I vilket fall som helst är golfbanan illa ute.

Hela idén med Gåseberget borde skrotas innan man ens överväger en planläggning. Det är ingalunda så att kommunen saknar byggbar mark, tvärt om, området vid Mällbyhöjden är så stort att det skulle kunna rymma ett helt Strömstad och då finns det ingen anledning att krångla till verkligheten genom att ge sig på Gåseberget.

Jag skulle rekommendera Kerstin Karlsson att ta Bengt Bivrin under armen och tillsammans med denne rutinerade orienterare ge sig upp på berget för att på ort och ställe se vilka utmaningar som väntar.
Innan ni ger er upp på berget fundera på vilken väg som är lämpligast för att ta sig dit och notera särskilt vilka höjdskillnader man har att övervinna, både på vägen dit och uppe på berget.
Akta er bara så att ni inte går för nära kanterna, risken att falla ner är uppenbar.
Väl nere på fast mark kan ni fundera lite över hur den tänkta bron kommer att kunna fungera som länk till de boende på Gåseberget.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

11 svar på Total förvirring

 1. Kebalboende skriver:

  Man frågar sig onekligen vad den föregående kommunledningen sysslade med när det gäller bostadsbyggande. Det finns ju gott om byggbar mark i kommunens ägo, och då behöver man ju inte leta reda på de ställen där det är svårast och dyrast att bygga, och lägga planeringsresurser på detta. Gåseberget är ett praktexempel och Norrkärr är ett annat. Förhoppningsvis blir det andra prioriteringar nu när det kommit kompetenta politiker både i Miljö- och byggnämnden och Tekniska nämnden.

 2. Bergfreak skriver:

  Gåseberget är nog det sämsta stället i stan för ett bostadsområde. För att inte tala om riskerna med att bo där för barnfamiljer.Däremot kanske det kunde bli en turistattraktion som klätterberg. Ostsidan går att ta sig uppför om man har rätt utrustning. Men det är nog inget för kommunens planeringsarkitekter.

  • Emil skriver:

   För ett klätterberg innebär inga risker för barnfamiljer antar jag då? Ett klätterberg förstår ju också alla är en mycket bra lösning på problemet med för lite bostäder. Blir ett perfekt ställe att ”hänga” utanför arbetstiden;)

 3. Förnuftet måste vinna skriver:

  Vilken j-kla tur att Mp och L inte är i majoritet.

 4. Golfande miljövän skriver:

  Det är ganska magstarkt att kommunens planarkitekter kommer med ett förslag att bygga på Gåseberget utan att fundera på hur man skall ta sig dit upp. Mp:s Bengt Bivrin gick ju på det och nu även liberalernas Karlsson/Tysklind. Som golfare tackar man för att de inte längre bestämmer i sådana frågor. Vi brukar värna om föreningslivet här i Strömstad och att då ge sig på golfbanan som utöver att vara ett andningshål för Strömstadsborna även är en turistattraktion, är ganska korkat. Vi ska inte ha Sveriges enda 17 håls golfbana bara för att kommunen vill lägga en väg över ett av hålen.

 5. Emil skriver:

  Man kan vara för eller emot att det byggs bostäder på vissa områden, men inlägget får det att låta som om att det är första gången man bygger på ett berg.
  Det borde finnas skicklighet att tillgå då att bygga på stenigt underlag är en prövad metod i detta land.

  • soreneriksson skriver:

   Det är inte fråga om att det inte går att bygga där, men har man ambitioner att skapa bostäder för folk med normala inkomster borde man söka andra platser.

   • Emil skriver:

    Som jag sa tidigare så förstår jag din poäng

    Men hur är det givet att det är låginkomsttagare som flyttar in bara för att det är billigare byggda bostäder

 6. Emil skriver:

  Jag måste också säga att jag fascineras av förtjusningen i att få möjlighet att fortsatt kunna beskåda förtroendemän i rutiga byxor stå och klanta sig på en golfbana prioriteras högre än att få på plata fler bostäder

  • soreneriksson skriver:

   Så skriver den som aldrig prövat på denna otroligt svåra sport.

   • Emil skriver:

    Tack:)

    Folks relation till golf vet du ingenting om, ska dock ärligt säga att det inte är på golfbanan jag spenderar mest tid.
    Men låt nu kommentarer som ska läsas med glimten i ögat läsas mes glimten i ögat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *